Actualitate

Schimbarea la faţă din ultimii şase ani a actualei zone Sala Polivalentă – Cluj Arena - FOTO

Lucrările la Sala Polivalentă au costat 70 de milioane lei şi au fost realizate de firma CON-A din Sibiu.

În urmă cu şase ani, înainte de începerea lucrărilor la Cluj Arena şi Sala Polivalentă, actuala zonă era ocupată de vechiul Stadion Ion Moina. Ocazional, pe locul Sălii Polivalente apăreau corturi de circ, terenul respectiv nefiind deloc exploatat. Schimbarea la faţă a vechiului spaţiu care cuprindea Stadionul Ion Moina a început în urmă cu şase ani, odată cu demolarea stadionului şi începerea lucrărilor la actuala arenă. Atunci, doar cei care ştiau proiectul îşi puteau imagina cum va arăta totul la final: bătrânul stadion va fi înlocuit cu unul modern, iar terenul neutilizat din vecinătatea lui va fi ocupat de o sală multifuncţională de sport şi agrement care va concura serios cu stadionul.

Lucrările la Cluj Arena au dat startul

Crearea ansamblului sportiv şi de agrement a debutat cu lucrările la Cluj Arena. În 2009, stadionul vechi a fost demolat şi apoi s-a dat startul lucrărilor. Iniţial, în proiectul noului stadion a fost inclusă şi construirea unui turn de 25 de etaje, dar ideea a fost abandonată pe parcurs din cauză că niciun investitor nu a fost interesat de această construcţie. Turnul ar fi trebuit să aibă un hotel, restaurante, săli de conferinţe, dar şi birouri.


Un an mai târziu, în 2010, au început şi lucrările la Sala Polivalentă, după ce firma CON-A din Sibiu a fost desemnată câştigătoarea licitaţiei de execuţie a lucrărilor. În competiţia cu firma din Sibiu au intrat Dafora şi ACI, oferta celor de la CON-A fiind cea mai avantajoasă.

Proiectul pentru construirea sălii a început în timpul mandatului de primar al lui Emil Boc, fiind continuat ulterior de Sorin Apostu, ca la final să fie inaugurat tot de Emil Boc.


Virgil Poruţiu, directorul tehnic din cadrul Primăriei Cluj-Napoca a fost implicat direct în proiectul construirii Sălii Polivalente. El îşi aminteşte de anii când lucrările erau în toi şi subliniază că nu a fost un lucru uşor de realizat. “Ca orice lucru bun nu a fost treabă uşor de realizat. Consider că clujenii sunt cei care ar trebui să îşi dea cu părerea despre acest proiect şi să spună dacă este sau nu un lucru bun”, apreciază Virgil Poruţiu.

Procesele au încetinit construcţia

În 2010, terenul a fost îngrădit şi viitoarea sală multifuncţională începea să capete contur. Doi ani mai târziu când şantierul ajunsese la stadiul de 65%, lucrările au fost oprite din cauza unei decizii a instanţei. Ulterior, au reînceput, în urma reluării licitaţiei, care a fost câştigată de aceeaşi firmă, mai exact de asocierea CON-A cu Nisal şi InterSport.


Investiţia s-a ridicat la 70 milioane lei.  

Sala Polivalentă, inaugurată anul trecut

Zona Sala Polivalentă – Cluj Arena şi-a arătat clujenilor noua faţă odată cu inaugurarea Sălii Polivalente, anul trecut la finalul lunii octombrie. În prezenţa mai multor oficialităţi locale, personalităţi sportive şi un număr impresionant de invitaţi, Emil Boc a tăiat panglica noii investiţii. Primarul a declarat atunci că Sala Polivalentă din Cluj-Napoca este cea mai frumoasă din România și este comparabilă cu alte săli din Uniunea Europeană. “Mulțumesc clujenilor pentru că pe banii lor s-a realizat această bijuterie a sportului și divertismentului. Integral, costurile sunt din bugetul local. Avem cea mai frumoasă sală din România, comparabilă cu altele din Uniunea Europeană. Până când Bucureștiul va realiza o nouă sală polivalentă, România are de astăzi cea mai modernă și performantă sală. Pardoseala demontabilă este unică în țară”, a spus Boc.


Sala Polivalentă în cifre

Lucrările au fost realizate în doar 19 luni, față de 36 de luni, termenul de execuție.

Capacitatea sa variază între 6.100 locuri în cazul unui meci de hochei și până la 9.700 de locuri în cazul meciurilor de box. Numărul spectatorilor în cazul unor concerte sau congrese profesionale poate ajunge până la 10.000.


Este clădirea civilă din România cu cele mai lungi grinzi metalice, cu 73 de metri de deschidere liberă, dimensiuni care mai sunt întâlnite doar la hangarele avioanelor.

Construcţiile de excepţie ale CON-A Sibiu

Constructorul CON-A din Sibiu este una dintre puţinele firme româneşti care au îndrăznit să intre în competiţie cu firme serioase. Pe lângă Sala Polivalentă, în Cluj, CON-A a mai construit fabrica Bosch din Jucu, o investiţie de 77 milioane euro şi Parcul Industrial Liberty Technology Cluj-Napoca. Proprietarul Liberty Technology, Ion Sturza, fostul premier din Republica Moldova a ales ca şi a doua etapă a investiţiei să fie realizată tot de către firma sibiană CON-A. Printre lucrările de excepţie se numără Sala Polivalentă, Cluj Arena, Centrul de Afaceri Sibiu, Hotel Ramada Sibiu, Parking suprateran Cluj-Napoca şi terminalul Aeroportului Internaţional Sibiu. De asemenea, CON-A a realizat şi o serie de alte lucrări în ţară, printre care: SNR Rulmenţi Sibiu, Continental Sibiu, Poliflex Sibiu, Marquardt Sibiu, Kromberg & Schubert Mediaş, Wittenstein Sibiu, Ruukki Bucureşti.

Ultimele Stiri
abonare newsletter