Actualitate

Mariana Raţiu, doamna 10%! Prezenţă.

Şefa proiectului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Cluj (SMID), Mariana Raţiu, a participat abia la 10% din şedinţele echipei de implementare a proiectului. Se mai miră cineva că proiectul Centrului de Deșeuri este un dezastru?

Rapoartele echipei de implementare a proiectului SMID, care trebuia să ofere soluţia pentru gunoaiele Clujului, sunt o lectură captivantă pentru orice amator de poveşti nemuritoare. Mai ales că, la final, fiecare raport se încheie cu o listă de prezenţă. Mai bine spus, de absenţă, pentru că din echipa de implementare a proiectului la şedinţe abia dacă participă 2-3 dintre reprezentanţii beneficiarului, în speţă Consiliul Judeţean Cluj.

Mai grav de atât, campioana chiulului se numeşte Mariana Raţiu şi este chiar managerul de proiect. Cea care ar fi trebuit să fie exemplu de hărnicie şi implicare. Ei bine, Mariana Raţiu a participat la 28 din cele 223 de şedinţe ale echipelor de implementare. Asta nu a împiedicat-o să raporteze un record de 2.871 de ore lucrate pentru acest proiect în perioada noiembrie 2011-septembrie 2014, când contractul cu antreprenorul a fost oficial reziliat şi proiectul îngropat. Nu putem să nu ne întrebăm cât a fost durata medie a unei şedinţe în acest caz.


De exemplu, în lunile iunie-iulie 2012, au avut loc cinci şedinţe ale echipei de implementare, Mariana Raţiu nefiind prezentă la niciuna din ele. Câteva luni mai târziu, în luna septembrie, respectiv luna noiembrie 2012, povestea se repetă. Atunci au avut loc 17 şedinţe ale echipei de implementare a proiectului SMID, Mariana Raţiu neparticipând la niciuna. Alte exemple sunt: ianuarie 2013 (şapte şedinte, participare zero), iulie 2013 (şapte şedinţe, Mariana Raţiu nefiind prezentă la niciuna), noiembrie-decembrie 2013 (şapte şedinţe la care Mariana Raţiu nu a participat).

La fel, în primăvara anului 2014, când au început să iasă la iveală nenumăratele nereguli de la Centrul de Deşeuri au avut loc 16 şedinţe ale echipei de implementare, dar Mariana Raţiu nu a participat la niciuna (în lunile mai-iunie 2014 au fost 10 astfel de şedinte, iar în lunile iunie-iulie 2014 au fost şase şedinţe).


Cine şi cât a mai lucrat

Numărul total de ore lucrate şi plătite pe proiectul Sistem de Management Integrat al Deşeurilor declarate de alţi membri ai echipei de implementare sunt: 2975 – Ştefan Iliescu, 2266 – Diana Coman, 1865 -  Alexandru Creţu, 1959 – Corina Salanţă, 1530 – Rodica Gazsi, 276 – Simona Tatomir, 208 – Sanda Oltean, 530 – Claudiu Salanţă.

Centrul de Deşeuri, îngropat, gunoaiele stau în stradă

De mai bine de jumătate de an s-a aşternut liniştea în ceea ce priveşte organizarea de către Consiliul Judeţean Cluj a unei noi licitaţii privind finalizarea lucrărilor la Centrul de Deşeuri. Oficialii CJ Cluj au reuşit să ducă opinia publică cu zăhărelul, promiţând organizarea unei noi licitaţii încă din luna decembrie a anului trecut, apoi termenul s-a mutat pentru luna ianuarie, apoi pentru luna februarie  şi tot aşa. Suntem în luna mai şi nici vorbă de o nouă licitaţie la Centrul de Deşeuri.


Singura realizare din anul 2015 a echipei de implementare a proiectului la Centrul de Deşeuri este organizarea unei licitaţii privind achiziţia de “servicii de consultanţă tehnică pentru sprijin la întocmirea documentaţiei de atribuire necesară contractării lucrărilor la celula de depozitare şi a zonei administrative şi sprijin în perioada de elaborare de către viitorul antreprenor a noului proiect tehnic la Centrul de Deşeuri”.

Pe scurt, Consiliul Judeţean va plăti din bugetul propriu 30.000 de euro pe serviciile unui expert care să le spună (n.red. echipei de implementare a proiectului CMID) cerinţele tehnice care să fie solicitate în documentaţie, să îi ajute la întocmirea documentaţiei, să îi asiste în timpul licitaţiei şi să vină cu răspunsuri din punct de vedere tehnic. Şi toate astea în vederea postării pe SEAP a anunţului privind noua licitaţie la Centrul de Deşeuri.


Valoarea contractului pentru construirea Centrului de Deşeuri este de 107.520.112,98 lei fără TVA, iar termenul de finalizare a fost 19 octombrie 2014.

De trei zile, gunoiul nu se mai ridică de pe străzi

De trei zile, gunoaiele zac pe străzile din Cluj-Napoca, după ce Salprest Rampă a închis groapa de gunoi, iar comuna Feleacu continuă să ţină în şah autorităţile judeţene. Chiar dacă Consiliul Judeţean Cluj a acceptat ca pentru obţinerea acordului pentru construirea unei rampe temporare de deşeuri, să plătească o redevenţă pentru cele 60 de hectare unde urmează să fie construit viitorul Centru de Deşeuri, consilierii locali din Feleacu încă nu şi-au dat acordul pentru construirea acestei rampe. Oficialii judeţului spun că mâine vor obţine acordul de la Feleacu pentru construirea rampei temporare de depozitare a deşeurilor. Până la obţinerea acordului şi până la construirea rampei temporare gunoaiele vor rămâne pe străzi.


În ataşament puteţi consulta rapoartele şi listele de prezenţă ale echipei de implementare a proiectului.

Citeşte şi: Lupul Salanță, paznic la stâna cu gunoaie

Citeşte şi: Au ţinut DOI ANI gunoiul sub preş!

Citeşte şi: Contractul pentru Centrul de Deşeuri A FOST ARUNCAT LA GUNOI. După 2 ani de zile, Clujul s-a întors de unde a plecat

Citeşte şi: Pentru prima oară, Oleleu spune adevărul: Centrul de Deşeuri nu se face în 2015

Citeşte şi: Contractul pentru Centrul de Deşeuri, OFICIAL REZILIAT. Constructorul REFUZĂ să plece de pe şantier

Citeşte şi: TOŢI SUNT DE VINĂ, NUMAI EI NU!

Citeşte şi: Încă o DOVADĂ că finalizarea CMID e doar o glumă proastă

abonare newsletter