Actualitate

DNA a început urmărirea penală în cazul drumului turistic Răchiţele – Ic Ponor

Procurorii DNA au început urmărirea penală “in rem” în cadrul contractului drumului Răchițele-IC Ponor. Anul trecut, Ministerul Dezvoltării Regionale a avertizat conducerea CJ Cluj că există riscul ca întreg contractul de finanţare să devină neeligibil din cauza fraudelor.

Procurorul de caz, Anemaria Cireap, a făcut chiar două adrese către CJ Cluj în care le cer oficialilor instituției să se pronunțe asupra prejudiciului care le-a fost cauzat în cadrul respectivului contract, arată surse din apropierea DNA, citate de Gazeta de Cluj. Oficialii RAADPP au anunțat ieri semnarea contractului pentru finalizarea drumului, în schimb, procurorii vizează contractul semnat inițial cu cei de la MBS Group, firma turdeanului Gabriel Silgayi.

Expertiza comandată anul trecut de Consiliul Judeţean Cluj la drumul turistic Răchiţele-Ic Ponor a scos la iveală nenumărate nereguli ce pun în pericol siguranţă rutieră şi pietonală. De la betoane care nu se încadrează în clasa minimă de rezistenţă până la fisuri, experţii propun inclusiv demolarea a ceea ce s-a construit. Despre acest subiect Monitorul de Cluj a scris aici şi aici.


În 2008, Consiliul Judeţean Cluj încheia un contract cu finanţare europeană privind modernizarea infrastructurii de acces în zona turistică Răchiţele-Prislop- Ic Ponor, traseu cu o lungime de 20,5 kilometri, contribuţia UE fiind de 43 de milioane de lei, iar termenul de execuţie era de 18 luni. Valoarea totală a proiectului se ridica la suma de 75,8 milioane de lei. În iulie 2009 s-a încheiat contractul de lucrări, contract care a fost câştigat de către Asocierea SC MBS Group SRL-SC Alfa Rom SRL-Nemzetkozi Betonut Kft Ungaria. Lucrările de execuţie s-au desfăşurat în perioada august 2009-noiembrie 2012, însă nu au fost finalizate.

MBS Group aparţine fostului consilier local PDL din Turda Gabriel Silagy. Numele lui Silagy apare în dosarul de corupţie al preşedintelui CJ Cluj Horea Uioreanu. Procurorii spun că acesta i-ar fi dat lui Uioreanu prin intermediari peste 33.000 de lei, la începutul lui 2013. Consiliul Județean Cluj a încercat să obțintă suma de 3,2 milioane lei din contul de depozit de garanție de bună execuție, fără succes însă din cauză că MBS a intrat în insolvență. Phoenix Omega IPURL, desemnată administrator judiciar al SC MBS Group SRL, este firma deţinută de actualul şef al ITM Cluj Daniel Păcurariu.

abonare newsletter