Economie

Câţi bani au trecut prin vistieriile companiilor clujene de top în 2011?

<p /><strong><img src="documente/stories/2012/11_noiembrie/01/06 bani.jpg" border="0" align="left" />Cele mai importante 745 firme din Cluj, premiate recent de CCI Cluj, au avut venituri cumulate egale cu 3% din PIB-ul înregistrat la nivel naţional anul trecut.</strong>





Cele mai bune 745 de societăţi clujene nu au reuşit să atingă nici măcar cumulat cifra de afaceri obţinută de Petrom în 2011, cu toate că în anul 2011 în Cluj s-au investit 120 de milioane de euro din străinătate şi 58 de milioane de euro de către investitorii autohtoni, plasându.-ne pe poziţia a II-a la nivel naţional ca valoare a investiţiilor realizate. Companiile au cumulat încasări de aproximativ 18 miliarde de lei, conform calculelor Monitorul de Cluj, deşi la rezultat s-au adăugat şi veniturile realizate de Nokia în anul trecut, peste 4 miliarde de lei, reprezentând aproape 20% din rezultatul total.

Multinaţionalele lidere la încasări

Pe lângă Nokia, care, cu toate că şi-a redus activitatea spre sfârşitul anului disponibilizând o bună parte din angajaţi a realizat venituri de peste 4 miliarde de lei, la cifra totală obţinută de liderii economiei locale au avut o contribuţie semnificativă şi alte filiale ale multinaţionalelor din Cluj.
Emerson, situată pe locul al doilea, în grupa Activităţi de arhitectură, inginerie şi servicii de cnsultanţă tehnică legate de acesteta”, din cadrul topului din acest an al CCI Cluj a plusat cifra totală cu 200 de milioane de lei, în timp ce Eckerle Automotive a înregistrat venituri de 147 de milioane de lei, sucursala Impresa Pizzarotti&C SPA, lider european în domeniul produselor prefabricate grele a contabilizat încasări de 137 de milioane, iar Sykes Enterprises Eastern Europe a obţinut 27 de milioane de lei.
La grupul companiilor străine putem să adăugăm şi producătorul clujean de medicamente, Terapia, care este cotrolat în prezent de Ranbaxy Laboratories, după ce în 2006, grupul a preluat un pachet de 96,7% din acţiuni. Compania a obţinut în 2011 o cifră de afaceri de peste 421 de milioane de lei.

„Recorduri” autohtone

Companiile clujene mari au reuşit, în majoritate să obţină venituri pe măsura dimensiunii. Astfel, Energobit a încasat 386 de milioane de lei, ACI Cluj – 188 de milioane de lei, Eximtur –135 de milioane, Farmec – 110 milioane.
Rezultatele au fost semnificativ mai bune faţă de anul trecut în cazul Energobit, care a reuşit să obţină o cifră de afaceri în creştere cu 91% faţă de 2010.

46.000 de firme active la nivelul judeţului

Deşi avem un număr important de societăţi înregistrate în judeţ, doar aproximativ 25.000 dintre cele peste 46.000 de firme active care se înregistrau la nivelul judeţului, la sfârşitul lunii septembrie, au într-adevăr activitate, şi prin urmare şi încasări, potrivit estimărilor lideriilor preşedintelui Ligii Întreprinzătorului Român (LIR), Adrian Coroian..
„ După cunoştinţele mele ar fi aproximativ 25.000 de comercianţi activi în adevăratul sens al cuvântului, restul depunând bilanţuri 0, sau apropiate de 0”, a explicat Coroian.


Ultimele Stiri
abonare newsletter