Economie
HACKERI ROMÂNI au înşelat americani cu 4 milioane de dolari. Percheziţii în Bucureşti şi şapte judeţe
<p><span style="font-size: small;"> </span></p> <p><span style="font-size: small;"><strong>Procurorii DIICOT fac, marţi, 27 de percheziţii în Bucureşti şi şapte judeţe, la persoane suspectate de fraude informatice, după ce ar fi înşelat 100 de cetăţeni americani prin organizarea unor licitaţii frauduloase pe site-uri de profil, prejudiciul fiind estimat la patru milioane de dolari.</strong>
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Biroul Teritorial Gorj, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Crimei Organizate Gorj, au destructurat un grup infracţional organizat, constituit din 20 de persoane suspectate de fraude informatice.
Cele 27 de percheziţii sunt făcute la imobilele celor 20 de persoane învinuite în acest caz, situate în Bucureşti şi în judeţele Gorj, Olt, Ilfov, Vâlcea, Bacău, Timiş şi Caraş-Severin. La finalul percheziţiilor, cele 20 de persoane vor fi duse pentru audieri la sediul DIICOT - Biroul Teritorial Gorj, urmând ca procurorii să decidă dacă acestea vor fi reţinute.
Potrivit procurorilor, membrii grupării ar fi indus în eroare aproximativ 100 de cetăţeni americani, cu ocazia organizării de licitaţii frauduloase pe site-uri de profil.
"Anunţurile fictive postate de către învinuiţi erau create prin modificarea unor anunţuri reale, prin schimbarea numelui, adresei de email şi a altor date ale vânzătorului sau ale bunurilor oferite spre vânzare, cumpărătorii fiind astfel induşi în eroare şi determinaţi să transfere, în conturi indicate de învinuiţi, un avans, fără a primi ulterior bunurile licitate", a precizat DIICOT într-un comunicat de presă.
Anchetatorii mai arată că, pentru ridicarea sumelor de bani achitate de către părţile vătămate, liderul grupării ar fi procurat diplome de licenţă falsificate, specialitatea medicină şi teologie, actele fiind utilizate pentru obţinerea de vize de acces pe teritoriul SUA, pentru membrii grupării.
În baza acestor vize, membrii grupării mergeau în SUA, unde le erau expediate acte de identitate, permise de conducere, documente de călătorie, toate falsificate, pe care le foloseau pentru a ridica sumele de bani şi a le trimite în România.
Prejudiciul cauzat de membrii grupării a fost estimat la patru milioane de dolari.
Procurorii DIICOT au cooperat în instrumentarea cauzei cu ofiţerii FBI şi Secret Service, din cadrul Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti. Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către SRI.