Economie
Pentru companii, România sau Botswana – tot una!
România stă mai rău decât ţări din lumea a treia la uşurinţa cu care companiile îşi pot achita dările datorate statului.
Pentru companii, România sau Botswana – tot una!Unei firme din România îi este de trei ori mai greu să plătească taxele şi impozitele decât unei companii din Uniunea Europeană. Un raport al Băncii Mondiale arată că ţara noastră se află spre coada clasamentului mondial. Deşi s-au făcut ceva progrese în ultimul an, acestea n-au fost suficiente.
România ocupă poziţia 134 din cele 189 de state cuprinse în raportul care analizează cât de uşor pot plăti companiile taxele. Deşi suntem cu 2 locuri mai sus în top faţă de anul trecut, încă ne aflăm în urma unor ţări precum Botswana sau Bangladesh.
„România a urcat voiniceşte două poziţii şi se află în prezent, înainte de Zimbabwe si Burundi, dar după Belarus (cea mai socialistă ţară din Europa) şi înaintea Bosniei. Că tot am amintit de socialism, China – o economie condusă oficial de Partidul comunist – ocupă locul 120”, comentează ironic economistul Bogdan Glăvan, pe blogul personal.
În plus, și companiile din Republica Moldova sau Bulgaria întâmpină mai puţine dificultăţi în plata dărilor către stat decât cele din România.
O lună de stat în faţa ghişeului, 8 ore pe zi
Pentru a fi la zi cu dările, firmele româneşti au de făcut 39 de plăţi într-un an, cel mai mare număr din Europa Centrală şi de Est. În condiţiile în care media europeană este de 13 plăţi pe an. La acest capitol, cel mai bine stau firmele din Hong Kong, care fac anual doar trei plăţi.
Şi pentru că achitarea taxelor se măsoară şi în timp pierdut, studiul arată că firmele româneşti au nevoie de 200 de ore ca să-şi plătească toate datoriile. Cu 21 de ore mai multe decât media europeană.
Chiar dacă numărul pare mare, de fapt acesta este singurul capitol la care România stă bine. Suntem pe locul al treilea între ţările central şi est europene. Doar în Estonia şi în Lituania angajaţii companiilor pierd mai puţin timp cu achitarea dărilor la stat.
Fenenşan: „De aceea nu vine nimeni aici!”
Dificultatea cu care se plătesc taxele este încă un factor care face ca ţara noastră să cadă în dizgraţie în ochii întreprinzătorilor.
„Este unul dintre motivele pentru care tot mai puţini români se încumetă să deschidă afaceri aici şi de aceea nu vin nici străinii. Mediul de afaceri nu e deloc prietenos. Ar fi interesul statului ca măcar încasarea să fie facilă, dar nu e deloc aşa. La Trezorerie, spre exemplu, e un adevărat dezastru – se fac ordine de plată de mână, extrasele de cont le primeşti după două zile... Nu mă miră poziţia pe care o ocupăm în acel top! Politicienii se laugă că nivelul de taxare este redus. Nici vorbă! Dacă luăm în calcul toată parafiscalitatea ajungem la un nivel ridicat”, a declarat pentru Monitorul de Cluj, Augustin Feneşan,preşedintele Asociaţiei Patronilor şi Meseriaşilor (APM) Cluj.
Liberalii flutură „greaua moştenire”
Locul ocupat în acest clasament de România relevă neputinţa ţării noastre de a atrage investiţii şi de a se dezvolta. Pentru unii politicieni ai Puterii însă, acest lucru nu este îngrijorător şi dau vina pe greaua moştenire. Astfel, liderul PNL Cluj, şi totodată preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu consideră că tot Guvernul Boc este răspunzător.
„Această situaţie este o repercursiune a relaţiei cu FMI, nu Guvernul României este responsabil şi vinovat, ci FMI, pe care, până la urmă tot Emil Boc l-a adus. Nu contează că suntem după Belarus şi înaintea Bosniei, nu asta este important, ci povara acestui acord”, a comentat, pentru Monitorul de Cluj, Horea Uioreanu.
Social-democraţii susţin modificarea Codului fiscal
Deşi Codul fiscal a fost modificat de şase ori anul acesta, social-democraţii susţin că rescrierea şi organizarea unor dezbateri pe marginea acestuia ar uşura situaţia. Este ceea ce subliniază deputatul Aurelia Cristea care este şi membru în Comisia pentru buget, finanțe și bănci a Camerei Deputaţilor.
„Nu mă îndoiesc că acest clasament este corect, fiind un raport al Băncii Mondiale. Dar în opinia mea faptul că se rescrie Codul fiscal este un lucru foarte important. Poate trebuie limtate anumite taxe, cumulate. Rescrierea Codului fiscal, dezbatere pe taxe şi impozite, implementarea lui într-un termen rezonabil, cred eu trei-şase luni, sunt esenţiale pentru simplificarea lucrurilor”, a declarat Cristea.