Economie
Promisiunile guvernamentale curg. Banii, nu prea!
După ce a propus creșterea salariilor bugetarilor și a pensiilor, Guvernul Ponta nu știe nici măcar de unde ar putea găsi în anii care vin resurse pentru reducerea CAS.
sursa foto jurnalul.roÎn așteptarea alegerilor prezidenţiale din această toamnă, Guvernul Ponta promite că va introduce un set de măsuri cu impact social și care ar urma să intre în vigoare începând de anul viitor. Aceasta, desigur, după ce candidatul Guvernului la președinție va fi fost ales prin votul plin de încredere al electoratului astfel motivat.
Pe lista acestora se află, potrivit publicație gandul.info, majorarea salariilor pentru bugetari, creșterea pensiei sociale, a indemnizaţiilor de creştere a copilului, precum şi introducerea unei alocații speciale pentru copiii din familii cu venituri reduse.
Ambiţia executivului, comentează publicația, nu se sprijină încă pe nicio cifră, reprezentanţii Ministerului Muncii susţinând că nu se ştie încă de unde vor fi luaţi banii.
De acest pachet electoral ar urma să se bucure cei circa 1,2 milioane de bugetari, mamele (plafonate în prezent la 3.400, indemnizaţiile de creştere a copilului ar putea reveni la 85% din venitul realizat de părinte), copiii provenind din familii cu venituri reduse (care ar urma să primească o indemnizaţie în plus, pe lângă alocaţia obişnuită), cei aproape jumătate de milion de pensionari care beneficiază de pensii sociale minime de 350 de lei, acestea urmând să fie majorate.
Promisiunile abundă, dar soluțiile lipsesc
Cu toate acestea însă, nici măcar promisiunea reducerii CAS cu 5 puncte procentuale (p.p.) nu pare să fie realizabilă.
Potrivit unui anunța făcut joi de premierul Victor ponta, delegația Fondului Monetar Internațional (FMI) va reveni în țară în luna noiembrie, pentru a da o mână de ajutor la construcția bugetului de stat pe anul 2015.
„Delegaţia se va întoarce în noiembrie pentru lucra împreună pe marginea bugetului pe 2015. Noul buget va fi prezentat de Guvern Parlamentului nu mai devreme de sfârşitul lunii noiembrie pentru că octombrie este o lună electorală şi am învăţat din experienţa mea din opoziţie, dar şi de la guvernare, că să discuţi despre buget în perioadă electorală este câteodată cea mai proastă idee”, a spus premierul.
FMI, cu ochii pe bugetul 2014
Ponta a adăugat că discuţiile „la nivel tehnic” cu FMI vor continua şi până la vizita oficială „pentru a evalua stadiul reformelor structurale” şi pentru păstrarea bugetului în termenii conveniţi. Prim-ministrul a mai precizat că rectificarea bugetară va avea loc în iulie, pe baza unei consultări tehnice.
Întrebat despre posibilitatea reducerii CAS, premierul a explicat că România îşi permite o asemenea măsură în 2014. „Este evident că în 2014 ne permitem să avem o reducere a taxării muncii datorită încasărilor mai bune la buget. Dar aceste măsuri trebuie să fie sustenabile pe termen lung, în 2015 şi 2016.(...) În aceşti termeni, nu am identificat încă măsurile care să asigure sustenabilitate. Aceasta este ideea vizitei din noiembrie pentru a ne asigura pentru anul viitor că aceste măsuri sunt sustenabile. Ideea este: Ok, o putem face anul acesta, dar cum o putem păstra pentru anul viitor?”, a explicat Ponta.
Fără resurse, dar și fără FMI
Așadar, premierul Ponta nu este sigur că măsura reducerii CAS ar fi sustenabilă și anii viitori. Niciun cuvânt despre celelalte promisiuni, cum ar fi creșterea salariilor bugetarilor sau a pensiilor. În schimb, Ponta știe că România nu va mai avea nevoie de un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), după finalizarea „cu succes” a actualei înţelegeri cu instituţia financiară.
„Când vom finaliza cu succes acest acord, nu vom mai avea nevoie de un nou acord cu FMI, dar nu mai puţin important este că până atunci (...) Comisia Europeană va avea mai multe atribuţii privind controlul bugetar şi politicile fiscale şi ne vom strădui, la fel ca şi celelalte state membre UE, să atingem ţintele impuse de Comisia Europeană şi Consiliul European”, a spus Ponta, într-un interviu pentru Bloomberg.
1,2 milioane de bugetari, mame și copii ar urma să beneficieze de promisiunile Guvernului, care însă nu sunt acoperite de resurse bugetare