Economie

Cum începi o afacere de la zero şi cu aproape zero fonduri

Sfaturile unor tineri antreprenori clujeni care au reuşit în ultimii trei ani să-şi demareze propriile afaceri şi să le dezvolte.

Trei tineri din Cluj au primit sprijin financiar și consultanță pentru dezvoltarea unor afaceri proprii în cadrul proiectului„Tineri Antreprenori de Succes”.

Proiectul a fost cofinanțat din Fondul Social European şi a oferit formare antreprenorială unui număr de peste 800 de studenți și absolvenți din învățământul superior. Mai mult, dintre cei selectați pentru programul de formare antreprenorială la un nivel avansat, 40 de tineri au primit sprijin financiar în valoare de 10.000 lei / proiect și consultanță pentru dezvoltarea unor afaceri proprii. Dintre cei 40 de câștigători, trei sunt din Cluj.


Afaceri pentru 3.000 de studenţi

Proiectul a fost derulat sub egida Ministerului Educației Naționale. „În scopul îmbunătățirii competențelor și abilităților antreprenoriale, 811 de tineri au participat la cursurile de formare antreprenorială – nivel de bază, iar dupa o etapă intermediară de selecție au fost alesi 160 de tineri, care au continuat programul de formare de nivel avansat”, a explicat Carmen Gheonea, manager de proiect din partea Ministerului Educației. Proiectul a demarat în 2011.

Informaţiile, mai importante decât banii

Ioana Găzdac este unul dintre clujenii care au câştigat finanţare în cadrul proiectului „Tineri Antreprenori de Succes”. Ea a dezvoltat o afacere în domeniul organizării de evenimente pentru copii şi familii. „Pentru mine, proiectul a fost foarte util prin prisma informaţiilor şi a consilierii primite de la oamenii de afaceri. De fapt, pot spune că premiul oferit la final, suma de 10.000 de lei, este mai puţin important decât informaţiile primite”, susţine tânăra antreprenoare. Ea a demarat  afacerea în urmă cu trei ani, în paralel cu derularea proiectului. „La început problema mea era că lucram haotic, dar am început să-mi pun ordine în idei, să-mi fac un plan de afaceri clar. Cursurile m-au ajutat să mă organizez”, povesteşte Ioana Găzdac.


Sfaturi pentru tineri

În prezent, afacerea ei merge bine, are clienţi şi are şi planuri de extindere. Sfatul ei pentru tinerii care doresc să pornească pe acest drum este să aibă încredere în ideea lor, să aibă răbdare şi să-şi creeze o echipă puternică. „Nu trebuie să ai foarte mulţi bani de la început. Nu întotdeauna, cel puţin. Eu am demarat afacerea în timp ce lucram, eram angajată, aveam un simplu salariu. Dar încet, încet am început să investesc în ideea mea, iar lucrurile au început să mişte. Recunosc că la început a fost foarte greu. Dar acum, după trei ani de la lansarea afacerii, pot în sfârşit să dorm liniştită. Şi chiar avem planuri de extindere. Eu sper ca tot mai mulţi tineri să aibă curajul să înceapă o afacere. Însă e important să nu piardă timpul lucrând de capul lor. Să se informeze, să caute să atragă alături de ei oameni cu experienţă. De bani se poate face rost, dar know-how-ul cred eu că este mai important”, explică ea.

Să fii pregătit şi să pierzi

O altă clujeancă care a câştigat finanţare în cadrul proiectului „Tineri Antreprenori de Succes” este Elena Virginia Corseu. Ea a dezvoltat o agenţie de turism care se concentrează pe oferirea de pachete turistice pe teritoriul Transilvaniei. „Aveam ideea şi am demarat afacerea în urmă cu doi ani. Iar acum culegem şi roadele. Primul an a fost critic, am susţinut noi afacerea, nu se putea susţine singură. Dar acum suntem în plină creştere”, susţine Elena Corseu.


Sfatul ei pentru tinerii care au o idee de afacere este să conştientizeze că se înhamă la un drum lung. „E nevoie de răbdare şi multă muncă. Trebuie să şi fii dispus să pierzi, să fii conştient că se poate întâmpla şi lucrul acesta. Să apelezi la idei inovatoare pentru a-ţi scoate afacerea din anonimat. Sunt idei care pot fi demarate cu sume mai mici de bani, dar atunci şi profitul vine mai târziu”, explică tânăra antreprenoare.

Proiectul "Tineri Antreprenori de Succes"  a avut ca obiectiv principal stimularea inițierii de afaceri pentru 3.000 de studenți sau absolvenți de studii superioare care și-au manifestat intenția de a desfășura o activitate independentă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter