Economie

Turdenii puși la plată! Tarifele pentru transportul în comun sunt mai mari cu 60%

Ședința ordinară de joi, 26 februarie, de la Turda a reunit forul deliberativ pentru a vota printre altele și majorarea tarifelor practicate de STP pentru transportul de persoane de pe raza municipiului de pe Arieș.

Majorarea cu  66%  a tarifelor s-a realizat în baza unei decizii definitive a Curții de Apel Cluj, care a obligat administrația locală să aprobe tarifele propuse. Solicitarea de majorare a tarifelor a fost depusă la Primăria Turda în 25 noiembrie 2013, însă administrația locală nu a dat curs solicitării. Ulterior, a fost obligată de instanță.

Astfel, noile tarife care vor opera după aprobarea consilierilor locali vor crește considerabil. De exemplu, biletul cu două călătorii va crește de la 3,6 lei la 6 lei, în timp ce biletul cu o singură călătorie va ajunge la 3,3 lei, de la 2 lei cât este în prezent.


Preţul unui abonament nominalizat, lunar, de lunea până vinerea, s-a majorat, de la 60 la 99 de lei. Pentru un abonament nominalizat, lunar, valabil pentru toate zilele săptămânii, clienţii STP vor trebui să plătească 115 lei, faţă de 70 de lei, cât costa acesta până joi, 26 februarie. Costul abonamentelor lunare nenominalizate s-a majorat cu 45 de lei (de la 70 la 115 lei), în cazul legitimaţiilor de călătorie valabile de lunea până vinerea şi cu 55 de lei (de la 85 la 140 de lei), în cazul abonamentelor valabile în toate cele şapte zile ale săptămânii.

Singurul consilier care a avut un comentariu de făcut pe acest subiect a fost independentul Sorin Bichiș care a atras atenția conducerii STP că cel puțin două din punctele prezentate în vederea susținerii majorării de tarif nu mai „stau în picioare”, prețul carburanților care a scăzut, la fel și plata contribuțiilor sociale.


„Suntem obligați de instanță să votăm această hotărâre de Consiliu local, cu toate că este aici o lacună legislativă între puterile statului, cea judecătorească și cea deliberativă. Vom vota acest proiect pentru că nu avem altă opțiune, aș vrea să le spun reprezentanților societății de transport aflați aici în sală că sunt îndreptățiți să facă această solicitare de majorare de tarif, dar de la data deschiderii acțiunii în instanță și până astăzi, cel puțin două din chestiunile pe care le-ați prezentat în expunerea de motive, prețul combustibililor și CAS-ul plătit de angajator s-au redus. Eu vă solicit ca începând de mâine să analizați și să vedeți dacă este oportună acestă majorare cu prețul stabilit de dumneavoastră sau s-ar putea face o recalculare”, a spus Bichiș.

O măsură similară a fost luat de Societatea de Transport Public și la Alba Iulia, numai că, în timp ce la Turda se vorbește de o majorare la 3 lei/călătorie (în cazul achiziționării unui bilet cu două călătorii), la Alba Iulia majorarea ar fi la 2,2 lei (creștere solicitată de 10%).

Etichete: bilete turda bani
Ultimele Stiri
abonare newsletter