Economie

Wizz Air sărbătoreşte 6 milioane de pasageri de pe Aeroportul Internaţional Cluj

Compania aeriană low cost Wizz Air sărbătoreşte, miercuri, 6 milioane de pasageri transportaţi de pe Aeroportul Internaţional Cluj. Pasagerul norocos a venit cu o cursă de la Charleroi (Bruxelles) şi a aterizat miercuri pe aeroportul clujean la ora 12.22.

Pasagerul cu numărul 6 milioane din Cluj, Maria Căian, a aterizat miercuri de la Charleroi. A fost întâmpinată de reprezentanții Wizz Air și de autoritățile locale cu flori și un cadou, un voucher dus-întors pe orice destinaţie oferită de companie. Impresionată, pasagera a declarat: “Familia noastră trăiește în Belgia de 5 ani și de fiecare dată când călătorim la Cluj-Napoca alegem Wizz Air. Nu ne așteptam la o asemenea primire, mai ales că Eduard, nepotul meu, nu a mai fost în România de ceva timp. Am călătorit în Belgia pentru a-l aduce în vacanța de vară la Sebeș. Era nerăbdător să revină în România, iar primirea Wizz Air a fost specială. Mă bucur că mulțumită acestui zbor și prețurilor bune pot să-mi văd nepotul mai des”.

Cu această ocazie, Owain Jones, Chief Corporate Officer la Wizz Air, a trecut în revistă realizările companiei.


“Wizz Air sărbătoreşte 6 milioane de pasageri transportaţi de la şi spre Aeroportul Internaţional din Cluj. Doresc să felicit aeroportul pentru realizări. Avem un parteneriat de mai mulţi ani cu aeroportul din Cluj, a fost o perioadă plină de realizări. Suntem aici la Cluj de 8 ani, dar Wizz Air e pe piaţă de 12 ani. În 2004, când am pornit această afacere, nu credeam că vom ajunge aici. Anul trecut am transportat 20 milioane de pasageri pe 420 de rute din 39 de ţări spre 134 de destinaţii. Avem o flotă de 70 de aeronave, ne bazăm pe cele mai eficiente aeronave, Airbus A320, dar operăm şi pe Airbus A321, cea mai eficientă din clasa ei. Avem 22 de baze operaţionale în 12 ţări din Europa Centrală şi de Est. Vom adăuga 3 noi baze operaţionale în România, la Iaşi şi Sibiu. În septembrie vom ajunge la 13 ţări prin deschiderea bazei operaţionale de la Georgia. Wizz Air este cea mai mare companie aeriană dn România. Din România zburăm pe 115 rute spre 18 ţări. Anul acesta adăugăm 18 noi rute. Ieri am sărbătorit 25 de milioane de pasageri transportaţi din şi spre România. Pot spune că am avut o relaţie nemaipomenită cu aeroportul din Cluj, noi vom continua să creştem şi în viitor. Avem patru aeronave la baza de la Cluj, iar de la sfârşitul lui iulie vom aloca o altă aeronavă. Nouă ne place să spunem că am transportat de 20 de ori populaţia Clujului”, a spus Owain Jones.

El a mai vorbit şi despre beneficiile aduse prin introducerea cursei aeriene spre Bucureşti.


“Vom începe operarea de noi rute, Berlin de duminică, celelelate fiind adăugate când va fi alocată noua aeronavă. Din 22 iulie vom opera zboruri către Otopeni la tarife care pornesc de la doar 39 de lei. Asta înseamnă că aducem o schimbare pentru România, toată lumea îşi va permite un zbor către Bucureşti şi în acest fel vom democratiza rutele aeriene. În zborurile pe perioada rece, spre Bucureşti, vom opera 10 curse pe săptămână. Celelalte 5 zboruri noi oferite de Wizz Air de pe Aeroportul Cluj în 2016 sunt spre Billund, Memmingen, Doncaster, Alicante şi Malaga”, a mai spus Jones.

Cu această ocazie, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Vakar Istvan, a reiterat dorinţa ca Wizz Air să opereze pe rutele Budapesta şi Chişinău.


„Aeroportul este cel mai important obiectiv al Consiliului Judeţean şi tot ce se întâmplă pe această poartă de dezvoltare a Transilvaniei este foarte important pentru noi. Această firmă transportă 1/3 din populaţia României. Dorim linii noi de la Wizz Air, Budapesta, Chişinău, menţionez doar două, dar sunt mult mai multe. Vă dorim să vă dezvoltaţi în continuare”, a spus Vakar.

Directorul Aeroportului Internaţional Cluj, David Ciceo, a vorbit în acest context despre importanţa extinderii pistei de aterizare-decolare şi de transportul intermodal.


“În 2007, Wizz Air şi-a luat un angajament că va poziţiona 5 aeronave la Cluj şi s-a ţinut de cuvânt. Din 22 iulie vor poziţiona a 5-a aeronavă pe Cluj. În contractul semnat de aeroport cu Wizz Air în 2007 deja în cntract se prevedeau 5 aeronave pe Cluj. Cu atât mai mult este de apreciat că Wizz Air şi-a respectat angajamentul. Ne bucurăm că Wizz Air a contribuit din plin la dezvoltarea traficului aerian, apreciem efortul Consiliului Judeţean care a investit foarte mult în infrastructura aeroportului. Fără această infrastructură nu am fi reuşit să avem aproape 2 milioane de pasageri. Ne aşteptăm la o creştere importantă în semestrul II. Wizz Air va avea anul acesta 7 destinaţii noi, în total cu alte companii, vom avea 13 noi zboruri de pe Aeroportul Cluj. Pe luna iunie am avut o creştere de 14%, dar este un efort deosebit să gestionăm creşterea de trafic. Este un risc de securitate şi siguranţă. Ne-am consolidat ca şi al doilea aeroport al României, deşi avem o concurenţă puternică. Este foarte important să extindem pista de decolare-aterizare. Dacă nu extindem pista vom avea o problemă şi noi şi compania Wizz Air. Operarea cu Airbus A321 pe Cluj s-ar putea face doar cu restricţii. Aeroportul Debrecen a făcut legătura cu calea ferată, urmează Budapesta. Pe lângă aeroporturile din raza noastră, avem şi o concurenţă cu aeroporturile din Debrecen şi Budapesta. România este singura ţară care nu a demarat procedura de conectare cu calea ferată. Legătura cu calea ferată ar aduce beneficii importante şi pentru judeţ şi pentru aeroport şi pentru companiile aeriene. Extinderea pistei şi legătura cu calea ferată sunt cele mai importante proiecte pentru noi. Londra este una dintre cele mai importante destinaţii de pe aeroportul clujean. Sperăm ca şi după ieşirea Marii Britanii din UE să rămână libera circulaţie şi muncitorii români să nu fie afectaţi, în caz contrar vom vedea la timpul potrivit ce se va întâmpla”, a spus Ciceo.

abonare newsletter