Economie

OFICIAL. Wizz Air mută toate cursele aeriene de la Târgu Mureş la Cluj, din cauza problemelor la pistă

Conducerea Aeroportului Transilvania din Târgu Mureş a anunţat, joi, într-un comunicat de presă, că pentru următoarele două săptămâni singurul operator low-cost care foloseşte regulat acest aeroport a decis să îşi mute toate cursele pe Aeroportul din Cluj-Napoca, însemnând 23 de sosiri săptămânale şi 22 de plecări, având în vedere starea pistei de pe aeroportul mureşean.

“Compania Wizz Air a luat decizia de a muta toate cursele de pe Aeroportul Internaţional Transilvania Târgu Mureş pe Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj Napoca, pentru o perioadă de două săptămâni. Recent am primit rezultatele expertizei tehnice asupra suprafeţelor de mişcare (pistă de aterizare/decolare) care atestă că «starea de degradare a îmbrăcămintei rutiere aeroportuare a înregistrat o îmbunătăţire în urma lucrărilor de întreţinere şi reparaţii efectuate. Capacitatea portantă determinată pe sectoare omogene utilizând valorile medii ale parametrilor de portanţă s-a păstrat în aceleaşi limite». Decizia companiei Wizz Air subliniază încă o dată nevoia imperativă a unei reparaţii capitale a pistei Aeroportului Internaţional Transilvania Târgu Mureş”, se arată în comunicatul de presă.

Preşedintele Consiliului de Administraţie al Aeroportului Transilvania, Peti Andras, a cerut scuze pasagerilor pentru acest inconveninent, arătând că înainte de interesul comercial prioritatea este siguranţa pasagerilor.


“Cu siguranţă, pasagerii Aeroportului Internaţional Transilvania nu vor fi mulţumiţi de situaţia actuală, dar înainte de alte interese cum ar fi cel comercial sau economic, pentru noi siguranţa pasagerilor rămâne prioritate 0, iar în acest scop reparaţia capitală este în interesul nu doar al Aeroportului, dar în principal al pasagerilor. Ne cerem scuze pentru inconvenientele create şi promitem să vă ţinem la curent cu cele mai noi informaţii (...) Reparaţia capitală care aduce după sine inaugurarea unei noi piste de aterizare/decolare va permite Aeroportului Internaţional Transilvania noi oportunităţi de colaborare atât cu Wizz Air, compania deja existentă pe Aeroport, cât şi cu alte companii, pentru diversificarea destinaţiilor externe şi interne în interesul pasagerilor” se precizează în comunicatul Aeroportului Transilvania.

CITEŞTE ŞI


Din motive de siguranţă, Wizz Air pleacă de la Târgu Mureş. Ce destinaţii vor veni pe aeroportul din Cluj

Preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Peter Ferenc, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că instituţia a cerut insistent modificarea Master Planului pe Transporturi, întrucât toate aeroporturile din Transilvania au prevăzută posibilitatea de dezvoltare începând chiar din acest an, iar singurul aeroport căruia i se permite dezvoltarea doar după anul 2022 este cel de la Târgu Mureş.


Peter Ferenc a spus că această limitare împiedică Aeroportul Transilvania Târgu Mureş să acceseze fonduri europene pentru extindere şi dezvoltare, iar din acest motiv activitatea de aici riscă fie să se blocheze complet, fie ca CJ Mureş să fie în situaţia de a rezolva problema pe cont propriu.

“Am discutat (la Guvern, n.r.) şi problemele Master Planului de Transport care a apărut public nu de mult, unde consider că Aeroportul din Târgu Mureş este pus într-o poziţie puţin convenabilă, cu investiţii din 2022 încolo, ceea ce înseamnă că ne blochează complet şi chiar am transmis cereri către Guvernul României ca să încercăm să modificăm acest Master Plan. Consider că toate aeroporturile din Transilvania sunt cu posibilitate de dezvoltare începând chiar din 2016, iar singurul aeroport la care i se permite dezvoltarea doar după 2022 este cel de la noi. Acest aspect ne blochează complet pentru că nu vom putea accesa fonduri europene doar după 2022 şi ştim foarte bine că nu putem rezista până atunci”, a arătat Peter Ferenc.


Preşedintele CJ Mureş a arătat că instituţia ar putea apela inclusiv la un credit bancar pentru a putea remedia problemele semnalate la pista de decolare/aterizare de către Autoritatea Aeronautică Civilă din România, lucrarea fiind estimată la circa 77 milioane de lei.

Precizăm că în ultima perioadă doar compania Wizz Air opera curse regulate pe şi de pe Aeroportul Transilvania din Târgu Mureş.

Ultimele Stiri
abonare newsletter