Economie
De ce ar trebui să avem contorizare termică individuală. Specialiștii Colonia Cluj-Napoca Energie explică
Odată cu răcirea vremii, cheltuielile legate de încălzirea locuinței intră din nou în atenția celor care „păzesc” bugetele familiale.
Într-o economie concurențială, este foarte important pentru beneficiarii acestor servicii de bază, precum furnizarea enrgiei termice, ca calcularea costurilor și a prețurilor să fie realizate cu maximă corectitudine.
De aceea, societatea Colonia Cluj-Napoca Energie propune, în acest scop, soluția contorizării individuale a consumului de energie termică la nivel de apartament, cu configurarea pe orizontală a instalațiilor din locuințe.
Că acest lucru este perfect posibil o demonstrează un proiect pilot lansat în urmă cu trei ani în municipiul Iași.
Proiectul de la Iași, considerat realmente revoluționar, prevede măsurarea exactă, direct în gigacalorii, a consumului individual de energie termică (încălzire și apă caldă), independența față de vecini în ceea ce privește consumul de apă caldă și căldură și apă caldă și căldură în funcție de confortul dorit și puterea financiară individuală.
Avatajele enumerate în cazul adoptării acestei soluții sunt:
– contoare individuale, pentru fiecare apartament, care înregistrează direct gigacaloriile consumate (nu unități de consum, așa cum fac repartitoarele de costuri);
- contoare instalate la intrarea în apartament, pe casa scării – la nevoie, se poate sista furnizarea energiei termice strict către locatarul rău-platnic, fără ca datoriile înregistrate de acesta să-i afecteze pe vecini;
– furnizarea apei calde în permanență, cu ajutorul conductei de recirculare de pe casa scării;
– posibilitatea pornirii și a opririi căldurii în funcție de dorința locatarilor, fără să depindă în vreun fel de vecini;
– instalarea unor robinete-termostatat pe fiecare calorifer pentru reglarea temperaturii în fiecare camerele (cu ajutorul termostatului de ambient)
– obținerea unor instalații noi de energie termică, care au o durată de viață îndelungată (de cel puțin 30 de ani pentru conducte și și de cel puțin 15 ani pentru contor);
– niciun fel de riscuri pentru sănătatea sau siguranța locatarilor sau vecinilor acestora (nu există niciun fel de risc de scurgere de gaz, de asfixiere sau de explozie);
– creșterea calității vieții prin utilizarea unei surse de alimentare cu energie termică care protejează mediul înconjurător.
Astfel, prin intermediul acestei soluții se fac economii considerabile la factura de energie termică prin faptul că se poate regla consumul exact după nevoi, iar plata se face exact după consum, chiar mai puțin pe an decât în cazul centralei individuale pe gaz, susțin specialiștii.
Inovațiile oferite de Colonia Cluj-Napoca Energie SRL
Societatea Colonia Cluj-Napoca Energie SRL a luat ființă în urmă cu mai bine de două decenii la Cluj-Napoca din dorința de a putea oferi locuitorilor municipiului noi tehnologii de furnizare de energie. Compania s-a născut prin asocierea Regiei de Termoficare Cluj-Napoca cu un investitor german.
Astfel, din punctul de vedere al sistemului de termoficare, „pentru cartierul clujean Gheorgheni mileniul III a început in 1998”, după cum spun responsabilii cu încălzirea orașului. Începând cu toamna anului 2001, peste 5.000 de locuitori ai cartierului Gheorgheni beneficiază de avantajele unui nou sistem de asigurare a energiei termice în locuinţele proprii. Este vorba de locatarii a aproape 50 de blocuri arondate centralelor termice (CT) nr. 1, 2, 3 şi 8 din acest cartier. Cele patru centrale sunt interconectate, mărind astfel „insula de energie” creată încă din 1998 prin modernizarea CT 8 Gheorgheni.
Conceptul de „cogenerare” defineşte producerea concomitentă, cu aceeaşi instalaţie (grup motor termic-generator de curent, turbină etc.) a energiei termice şi electrice. Instalaţiile de cogenerare au cunoscut o dezvoltare deosebită în ultimele două decenii, datorită crizelor energetice, şi ca urmare a Protocolului de la Kyoto, referitor la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.