Economie
SPECTACULOS. Constructorii Cluj Arena au finalizat un nou stadion de top
18.000 de metri cubi de beton, 2.500 de tone de oțel și 1.300 de tone de confecție metalică. Un stadion modern, realizat de Asocierea ACI Cluj – CON-A Sibiu – Dico și Țigănaș, liderul acesteia fiind ACI Cluj, a fost inaugurat vineri la Târgu Jiu.
Noul stadion realizat la Târgu Jiu de asocierea de firme ACI Cluj – CON-A Sibiu – Dico și Țigănaș are peste 12.500 de locuri și cinci terenuri de joc înierbateLa inaugurarea festivă de vineri, 25 octombrie 2019, s-au întâlnit pe noul stadion Universitatea Cluj și echipa locală Pandurii. Stadionul a fost realizat de Asocierea ACI Cluj – CON-A Sibiu – Dico și Țigănaș, liderul acesteia fiind ACI Cluj.
Autorităţile au pregătit mai multe evenimente care au marcat momentul, la patru ani de la demolarea fostei arene sportive din Târgu Jiu. Primăria municipiului a organizat în aceeaşi zi şi o festivitate prin care a fost tăiată oficial panglica noii construcţii. La acest eveniment, edilul-şef Marcel Romanescu a invitat cel mai vârstnic suporter al echipei Pandurii Târgu Jiu şi cel mai tânăr şi talentat junior legitimat la același club.
„Clubul Pandurii Târgu Jiu a încheiat procedura de omologare a Stadionului Municipal din Târgu Jiu pentru meciurile susţinute de echipa din Târgu Jiu în Liga a doua Casa Pariurilor. Procedura de omologare a demarat odată cu depunerea cererii la Federaţia Română de Fotbal, documentele necesare acesteia fiind semnate la Stadionul Municipal din Târgu Jiu. Pandurii Târgu Jiu va putea să joace pe Stadionul Municipal din Târgu Jiu meciurile de pe teren propriu, începând din data de 25 octombrie, atunci când va fi programată şi inaugurarea oficială a acestuia”, a anunţat, pe site-ul oficial, clubul Pandurii Târgu Jiu în urmă cu câteva zile.
Noul stadion se va numi „Tudor Vladimirescu”
Lucrarea a fost finalizată la sfârșitul anului 2017, însă stadionul a fost blocat timp de aproape un an și jumătate din cauza unor probleme la investițiile pentru amenajări interioare și branșamente la utilități, care, inițial, s-au aflat în managementul autorităților locale.
Cifrele stadionului din Târgu Jiu
Capacitate: 12.518 locuri (10.934 pentru publicul general)
Loje VIP: 18 (204 locuri)
Presă: 240 locuri (50 cu desk rabatabil)
Sală conferințe presă: 76 locuri
Studiouri TV: 3 (2 cu vedere teren, 1 la interior)
Zonă persoane dizabilități: 72 locuri
Zonă dedicată suporteri oaspeți: 652 locuri
Hotel: 38 camere
Parcare: 150 locuri subteran, 6 locuri autocare, 87 locuri media/personal auxiliary
Birouri: 1.600 mp
Înălțimea maximă: 25m (trei niveluri)
Materiale: 18.000 mc beton, 2.500 t oțel, 1.300 t confecție metalică
Intensitate nocturnă: 2.000 lucși
Suprafață totală complex: 67.383 mp
Dimensiune vestiare echipe: 64,54 mp (25 locuri)
Terenuri cu iarbă în complex: 5 (teren joc + 2 terenuri antrenament + 2 terenuri de dimensiuni reduse)
Cine este CON-A
Compania de construcții CON-A are un portofoliu de proiecte remarcabil, în special în domeniul industrial. Colaborează cu companii multinaționale pentru care realizează unități de producție, extinderi, depozite logistice, spații administrative, centre de cercetare, spații comerciale și de retail, birouri, showroom-uri, etc. CON-A a realizat la Cluj Sala Polivalentă și Cluj Arena. Sala Polivalentă Cluj-Napoca este cea mai modernă și încăpătoare construcție destinată organizării de evenimente. Construcția realizată de CON-A deține deja un record: este clădirea civilă din România cu cele mai lungi grinzi metalice, cu 73 de metri de deschidere liberă, dimensiuni care mai sunt întâlnite doar la hangarele avioanelor. Compania din Sibiu este de asemenea constructorul unor proiecte publice importante în România, cum ar fi Stadionul Ion Oblemenco din Craiova, sediul Bibliotecii Astra din Sibiu, Terminalul Aeroportului Sibiu etc. Deși deține în portofoliu câteva proiecte publice de referință, CON-A se remarcă prin colaborările avute cu investitorii din domeniul privat.
Deţinută de omul de afaceri Mircea Bulboacă, CON-A se află în top 10 cele mai puternice companii din domeniul construcţiilor, potrivit unui studiu de specialitate al IBC Focus, organism care monitorizează șantierele active din România și realizează anual topurile celor mai puternice companii de antrepriză generală în domeniul construcțiilor.