Economie

Criză de muncitori în construcții. Cât e salariul și unde este cel mai mult de lucru

Peste un milion de angajaţi sunt necesari în construcţii, turism şi industria din România, iar din cauza lipsei forţei de muncă, şase din zece oameni de afaceri vor să aducă personal din străinătate, relevă o serie de studii recente.

Amintim că, firmele de construcții și diferite domenii asimilate sunt obligate, până în anul 2028, să acorde cel puțin salariul minim de 3.000 de lei brut pentru lucrătorii lor, cu anumite reduceri și scutiri de taxe pe muncă cu respectarea unor condiții, conform unei ordonanțe de urgență aprobate de Guvern și publicate în Monitorul oficial, în acest domeniu, în vara acestui an.

Astfel, conform startupcafe.ro, în sectorul construcțiilor, la condiții normale de muncă, la un salariu minim brut de 3.000 de lei, angajatul fără persoane în întreținere primește în mână un salariu net de 2.362 de lei, iar angajatorul plătește un cost salarial de 3.010 lei.


În perioada 1 ianurie  – 30 septembrie 2019 s-au eliberat 32.200 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 2,5% faţă de aceeași perioadă a anului trecut, arată datele Institutului Național de Statistică (INS). Scăderi s-au înregistrat în următoarele regiuni de dezvoltare: Bucureşti-Ilfov (-752 autorizaţii), Vest (-465), Sud-Muntenia (-109) şi Nord-Est (-50). Creşteri au fost în următoarele regiuni de dezvoltare: Sud-Est (+351 autorizaţii), Centru (+105), Sud-Vest Oltenia (+66) şi Nord-Vest (+39).

Clujul imobiliar continua să construiască, dar mai cumpătat ca în anii trecuţi.


În trimestrul II 2019, în judeţul Cluj s-au finalizat 1.496 locuinţe, cu 373 locuinţe mai puţin decât în trimestrul II 2018. În mediul urban au fost finalizate 801 locuinţe, iar în cel rural 695 locuinţe, arată datele Direcţiei Judeţene de Statistică Cluj.

De asemnea, în cursul lunii iulie 2019 au fost eliberate 226 autorizaţii pentru clădiri rezidenţiale. La nivel de tranzacţii, în judeţul Cluj, în luna iulie 2019 au fost vândute 3.224 de imobile şi 1.911 în august. Confor statisticilor liderului în imobiliare online din Cluj, portalul Compariimobiliare.ro, preţul mediu pe metro pătrat util al apartamentelor de vânzare în Cluj-Napoca a ajuns la valoarea de 1.640 €/mp, cu 100 de euro mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.


Cei aflaţi în căutarea de noi locuinţe preferă apartamente de 2 şi 3 camere, în cartierele clasice Gheorgheni, Mănăştur, Mărăşti, Zorilor sau Bună Ziua, iar cei iau în considerarea achiziţionarea unei case se îndreaptă spre imobile cu 4 şi 5 camere, în Floreşti, Dâmbu Rotund şi Borhanci.

abonare newsletter