Economie
Parcul pe care nimeni nu îl vrea? Zonă „moartă” în Cluj, modernizată în 2021
Primăria Cluj-Napoca insistă pentru modernizarea unui parc. Loc de promenadă pe malul Canalului Morii, fântână arteziană, multe flori în cartierul Mărăști.
Licitația pentru modernizarea Parcului Farmec din cartierul Mărăști a fost relansată, după ce la precedentele licitații nu a fost depusă nicio ofertă.
Primăria municipiului Cluj-Napoca a republicat, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor privind obiectivul de investiții „Reabilitarea și modernizarea Parcului Farmec”. Firmele interesate pot depune oferte până în data de 21 ianuarie 2021.
Modernizarea Parcului Farmec va costa peste 1,9 mil. lei
Parcul Farmec este situat în intravilanul municipiului Cluj-Napoca, în cartierul Mărăști, pe o suprafață totală de teren de 3.125 mp, din care 2.455 mp suprafață de zonă verde, 1.696 mp gard viu, 670 mp alei pavele și spațiul verde de lângă Canalul Morii în suprafață de 1.233 mp și lungime canal 180 metri.
Valoarea totală a contractului se ridică la 1.930.368,37 lei fără TVA (aproape 400.000 de euro), bani din fonduri bugetare locale. Durata de realizare a lucrărilor pentru parcul delimitat de străzile București și Iazului se întinde pe 12 luni și vor contribui la „creșterea calității vieții” prin asigurarea unor condiții de „relaxare și refacere a forțelor”. De precizat că administrația locală a mai scos la licitație acest proiect atât în august, cât și în octombrie.
„În prezent, Parcul Farmec este un parc cu arbori îmbătrâniți, ramuri uscate, debilitați și înclinați, mobilier urban vechi (aparate de joacă pentru copii, bănci, mese cu pavilion etc.), care nu mai reprezintă nicio estetică urbană”, se arată în Hotărârea 53/31.10.2019 pentru realizarea obiectivului de investiții. În octombrie 2019 fuseseră aprobate, în Consiliul Local, indicatorii tehnico-economici pentru modernizarea Parcului Farmec.
Parcul Farmec, spațiu de recreere și promenadă lângă Canalul Morii
Administrația locală urmărește să satisfacă categorii variate de vârstă, dar și diferite preocupări ale vizitatorilor, realizarea de sectoare de odihnă pasivă, sectoare pentru mișcare, pentru joacă copii, păstrând de asemenea intactă biodiversitatea Canalului Morii „Wild channel” și cadru natural, dar și crearea sau amenajarea unei zone verzi de recreere, dotarea cu mobilier urban nou, precum și alte lucrări adiacente.
Se va monta gazon rulat, iar arborii și arbuștii vor fi din specii specifice zonei. Straturile de flori vor fi plantate ținându-se cont de perioada de înflorire, în timp ce rondoul propus va fi centrat cu brad argintiu. De asemenea, se propune realizarea a două poduri pietonale de traversare a Canalului Morii – unul care face legătura între Parcul Farmec și spațiul verde de pe malul stâng al canalului, celălalt care va lega spațiul verde cu strada Iazului.
Mai departe, amenajările de lângă apă vor fi completate cu platforme și terase din lemn pentru facilitarea accesului pietonal la apă – pergole și grilaje de lemn. Aleile, trotuarele și rampele de acces vor fi „prietenoase” cu persoanele cu dizabilități, iar o fântână arteziană este propusă în centrul zonei de promenadă. Nu în ultimul rând, mobilierul urban va fi omologat cu structură metalică și elemente din lemn, cu sisteme de siguranță antivandalism.
CITEȘTE ȘI:
Clujenii de la periferia orașului „forțează nota”: „Unii continuă să încalce legea, construind pe principiul «las’ că rezolv eu după»”