Economie

Dezvoltatorii anunță că apartamentele se vor scumpi cu 30%. Prețurile în Cluj-Napoca, în continuă creștere

Până la finalul anului, în marile oraşe, apartamentele vor fi cu 30 la sută mai scumpe decât în 2020, spun dezvoltatorii imobiliari. Pun creșterea pe seama majorării prețului la materialele de construcție. Un calcul la rece arată însă că creșterea nu ar trebui să fie mai mare de 6%.

 

În marile orașe, apartamentele vor fi cu 30% mai scumpe până la finalul anului 2021, decât în anul 2020. Creșterea prețurilor la materialele de construcție reprezintă cauza acestei majorări.


 

Însă, potrivit dezvoltatorilor imobiliari, un calcul la rece arată că majorarea prețurilor la apartamente nu ar trebui să treacă de 6%.


„Încă nu suntem la prețurile pe care preconizăm că le vom avea până la finalul anului”, a declarant la Digi24 Andrei Gherman, expert pe piața imobiliară. 

Acesta a spus că majorarea ar putea ajunge până la 30–35% și a spus ca prețul materialelor de construcție s-a majorat considerabil, dând ca exemplu prețul la fier care s-a dublat.


Expertul a evidențiat și faptul că prețul apartamentelor vechi a crescut fiindcă cererea e în prezent mai mare decât oferta.

În Cluj-Napoca, prețul apartamentelor s-a majorat cu 0,6% în septembrie, ajungând la o valoare medie de 1.985 de euro pe metru pătrat util, față de 1.973 de euro pe metru pătrat la finele lui august, potrivit sursei citate.


Prețurile locuințelor din blocurile vechi au crescut cu 1,6% (de la 1.965 la 1.996 de euro pe metru pătrat), în vreme ce locuințele din ansamblurile noi au consemnat un recul de 0,5% (de la 1.983 la 1.974 de euro pe metru pătrat).

„Dacă toate materiile prime s-au dublat, ceea ce nu e adevărat, dar să exagerăm că ar fi așa - deci dacă avem un plus de 30 costuri la materiile prime peste cele 30 initial. Asta înseamnă că impactul final în prețuri ar trebui să fie cam 12%. Un bloc se construiește în cel puțin 2 ani, iar creșterea prețurilor la materii prime se resimte doar un an. Toată lumea spune că de la anul nu va mai fi acest șoc.


Ar trebui că prețul unui apartament să crească cu 6%, nu mai mult. Dacă ne uităm onest, ăsta ar trebui să fie nivelul de creștere. Unii încearcă să manipuleze consumatorii. Să nu uităm că sunt unii dezvoltatori care, deși au terminat blocurile deja construite, susțin că le vor scumpi pe motiv că s-au scumpit prețurile la materiile prime, dar pentru ei nu are nicio legătură. E o tentativă a lor de a-și maximiza profitul”, a explicat Iancu Guda, economist.

CITEȘTE ȘI:

Actorul clujean Bob Rădulescu, ȘOCAT de majorarea prețurilor: „Curentul e DUBLU. Alimentele, scumpite masiv. Suntem abuzați!”

 

Prețuri exagerate la benzină și motorină. Prețurile din Cluj se apropie de cele din Capitală

 

abonare newsletter