Economie

Opinie. Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: „Fabrici noi peste tot până în 2030, dacă nu mai vrem crize economice. Două vești bune în 2022, Hai Turda și Hai Lugoj!”

Se tem unii politicieni că urmeaza o criză economică. Lăsând la o parte definiția „tehnică” a crizei - economiștii au să spună că nu se pune problema încă, vine stagnare, recesiune, etc., adică avem timp să așteptăm cu gura căscată - cu toții constatăm că suntem în criză economică deja.

Opinie. Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: „Fabrici noi peste tot până în 2030, dacă nu mai vrem crize economice. Două vești bune în 2022, Hai Turda și Hai Lugoj!” Opinie. Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: „Fabrici noi peste tot până în 2030, dacă nu mai vrem crize economice. Două vești bune în 2022, Hai Turda și Hai Lugoj!”

 

 


Marii operatori industriali simt asta din septembrie, când au venit notele de plată la utilități și de când alte țări în UE deja compensau prețurile uriașe care loveau industria. Suntem într-o criză economică cauzată de prețurile la utilități care fac ca populația să sărăcească și ca operatorii industriali să devina și mai necompetitivi.

 


Economia României crește? O economie care pierde 100 de mii de muncitori pe an care pleacă în vest, o economie de consum din import care adâncește toate deficitele, o economie care crește din inflație – pe care au „cerut-o” românii pentru că nimeni nu le-a spus să fie cumpătați, să nu cheltuie în 2021 în răzbunare tot ce au economisit în 2020, o economie sfâșiată de pandemie pentru care se cheltuie zeci de miliarde fără cap - nu este nimic sustabil la acest tip de economie.

Însă, în aceeași zi în care apar declarațiile politicienilor îngrijorați, cea mai buna veste este că o companie de piese auto pregătește o investiție de 165 milioane de lei în Lugoj, extinde producția în România și crează încă 300 de joburi pe lângă cele 2500 existente. De notat că a primit și ajutor de stat, sunt oameni în Guvern care știu ce trebuie să facă. Cea mai bună veste din Lugoj, România, este că se crează joburi și rămân bani în țară.


Iar a doua zi după declarațiile politicienilor, încă o veste bună, aflăm că Turda va fi sediul unei noi fabrici de medicamente a unui producător german, care investește 250 milioane de lei în parcul industrial, beneficiind și de ajutor guvernamental. Joburi pentru români, tehnologie nouă în Turda și bani în România.

Așadar, gata cu prostiile, politicienii să lase politicianismele și să intre într-o competiție de atragere în următorii 10 ani de investiții de producție industrială, FABRICI și UZINE, ca să ne înțelegem bine. Am culcat la pământ vreme de 25 de ani 7500 de fabrici și uzine, este momentul să punem în locul lor altele. Ar trebui să fie lege ca fiecare primar de oraș mare să fie obligat să deschida cel puțin o fabrică pe an de mandat și să nu mai aibă voie să candideze din nou dacă n-a făcut-o. Ar trebui să fie lege ca fiecare premier și președinte de partid să aibă consultant un director de fabrică cu minim 1000 de angajați, pentru a înțelege exact cât de sustenabilă și anti-criză economică este o industrie care produce pentru consum domestic și export.


Și e timpul ca politicienii, profesorii de economie și consultanții care s-au prins deabia în 2022 că nu mai producem mai nimic în România să se retragă o vreme, să stea liniștiți.

Opinie de Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj

CITEȘTE ȘI:

OPINIE. Dr. Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: „Domnul Ministru Dan Valceanu are dreptate, daca toti cer pomana Romania se face praf si pulbere”

Opinie. Dragoș Damian, Terapia Cluj. Despre personalitatea anului în economie. „Am devenit captivi importurilor”

Ultimele Stiri
abonare newsletter