Educație

Elevii din clasele I-IV, plimbaţi dintr-un cartier în altul

Părinţii nu-şi vor mai duce copiii la şcoală dintr-un cartier în centru, ci vor fi nevoiţi să se plimbe dintr-un capăt al oraşului într-altul.

Primarul Emil Boc a declarat zilele trecute la un post de radio că din motive de trafic aglomerat se gândeşte să mute elevii din ciclul primar al şcolilor de centru în cartiere.

Boc spune că şi-ar dori extensii ale şcolilor din centrul oraşului în cartiere.


"Săptămâna trecută s-a circulat decent, în limitele unui oraş cu trafic. Anul acesta am vorbit cu şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean de a găsi extensii ale liceelor Racoviţă, Şincai, Coşbuc în cartiere, ca să nu mai vină lumea în centru. Asta este ideea pe care vreau să o implementăm. Fetele mele au fost la Şcoala 10, în Zorilor, şi nu au fost probleme. Şcolile de cartier pot fi foarte bune, iar astfel s-ar termina şi cu sutele de cereri de flotant", a spus Boc.

Şeful ISJ Cluj Valentin Cuibus are o viziune diferită asupra lucrurilor.  "Trebuie să găsim clădiri noi, pentru că şcolile din centru au mari probleme cu spaţiile. Ne dorim să creăm extensii pentru clasele 0-IV, în clădiri care să aibă aproximativ 20 de săli şi unde condiţiile să fie cel puţin la nivelul celor din structurile centrale, pentru că altfel părinţii nu vor fi de acord. Referitor la amplasament, e discutabil dacă părinţii vor accepta extensii în cartiere. De preferinţă, clădirile ar trebui să fie apropiate de centru", a spus Cuibus.


Dacă ideea lui Boc se va implementa urmează ca un părinte care locuieşte în Gheorgheni şi are un copil care învaţă la Şincai să meargă până în Mănăştur, iar alt părinte care locuieşte în Mănăştur şi are un copil care învaţă la Coşbuc să meargă taman până Mărăşti. În aceste condiţii e puţin probabil să scăpăm de aglomeraţie având în vedere că şoferii se vor intersecta tot în centrul oraşului.

Începând cu anul trecut, tot pentru a se reduce aglomeraţia din trafic la primă oră a dimineţii, clasele mici ale şcolilor din zona ultracentrală îşi încep cursurile decalat: 07:30, 08:00, 08:30.


Precedentul Eminescu

Anul trecut, cei aproape 800 de elevi ai Liceului Teoretic "Mihai Eminescu" din Cluj-Napoca au început anul şcolar în altă unitate de învăţământ, la Colegiul Tehnic "Anghel Saligny", şi învaţă în două schimburi, deoarece, nici până în ziua de astăzi, nu au fost finalizate lucrările de reabilitare executate la şcoala lor. Liceul Teoretic "Mihai Eminescu" din Cluj-Napoca a intrat în luna iunie 2015 într-un proces de reabilitare printr-un proiect cu fonduri europene contractat de Primăria Cluj-Napoca în valoare de peste 12 milioane de lei.

abonare newsletter