Educație

Măsuri DURE anunțate de UBB după reducerea numărului locurilor bugetate: Declanșăm grevă

Conducerea Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) ia în considerare declanşarea unei greve japoneze, care s-ar putea transforma în grevă generală, pentru a transmite nemulţumirea şi îngrijorarea faţă de măsura luată de Ministerul Educaţiei Naţionale, de reducere a locurilor pentru admiterea în anul universitar 2018 - 2019 la licenţă, master şi doctorat pentru unele universităţi din România.

Prorectorul UBB responsabil de domeniul cercetării şi al competitivităţii, Daniel David, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă la Cluj-Napoca, că reprezentanţii universităţii clujene au cerut explicaţii Ministerului Educaţiei privind formulele de calcul care au stat la baza reducerii locurilor. David a subliniat că tăierea numărului de locuri este "doar un simptom pentru o problemă mult mai profundă", ce ţine de modul în care este înţeles mediul academic şi care ar putea "separa" România de direcţia europeană a educaţiei şi cercetării.

"Despre tăierea de locuri la admiterea în anul universitar 2018-2019 am discutat cu Ministerul Educaţiei Naţionale, am întrebat care sunt formulele de calcul, dar nu am primit răspunsuri. Solicităm decidenţilor politici să întrerupă acest asalt asupra zonelor de competitivitate ale mediului academic. UBB aşteaptă încetarea asediului şi corectarea erorilor în distribuirea locurilor bugetate la licenţă, master şi doctorat. Voi propune la nivelul Senatului UBB declanşarea unei greve japoneze, apoi a unei greve generale a studenţilor şi cadrelor didactice. Vom informa partenerii externi despre demersurile antiacademice de reducere a locurilor, de altfel, deja, ei au început să ne întrebe ce se întâmplă", a spus David.


El a mai afirmat că decizia diminuării numărului de locuri bugetate atrage "o serie de probleme", printre care se numără reducerea atractivităţii universităţilor pentru studenţii din afara ţării sau faţă de reţelele europene, pierderea locurilor bune câstigate în metarankinguri internaţionale sau îngreunarea procesului de angajare a noi cadre didactice.

Totodată, prorectorul UBB a semnalat că aceste măsuri ale ministerului de resort sunt luate doar faţă de anumite universităţi româneşti, mai ales cele mari, tradiţionale.


"Se schimbă jocurile şi standardele în mediul academic, România se separă de ceea ce se întâmplă la nivel european, se fac nişte ierarhii interne care nu sunt justificate de criteriile internaţionale şi se caută acum tot felul de criterii ca să justificăm ierarhiile pe care noi le ştim, le facem aşa, pentru interesele noastre. (...) Putem accepta că merită să ni se ia locul la anumite programe, dar vrem nişte studii serioase, vrem argumente şi formula, să înţelegem cum s-a întâmplat la scăderea numărului de locuri, în primul rând la universităţile din consorţiul Universitaria. (...) Mă tem foarte tare de faptul că MEN lucrează la clasamentul universităţilor şi şcolilor doctorale, iar acesta nu se va face după standarde internaţionale ci locale, distorsionate la nivel naţional", a spus Daniel David.

Prorectorul UBB este de părere că noile decizii ale MEN ar putea reprezenta o măsură punitivă faţă de acele universităţi româneşti de anvergură, care au avut de-a lungul timpului capacitatea de a fi critice cu societatea şi cu deciziile administrative şi politice.


La rândul său, prorectorul responsabil cu finanţarea UBB, Dan Lazăr, a declarat că impactul financiar al deciziei MEN, de tăiere a 277 de locuri bugetate de la toate cele trei niveluri de studiu (29 la licenţă, 200 la masterat şi 48 la doctorat), va fi de 8,2 milioane de lei.

"Este un atac fără precedent, după 1989, a conducerii MEN asupra universităţilor. Eu nu ţin minte de când sunt universitar ca ministerul să îşi atace propriile universităţi. Ceea ce vedem acum mă pune pe gânduri. (...) Ceea ce văd este că ne învrăjbim între universităţi. Noi nu am încercat, aţi văzut, nu am încercat să atacăm sau să creăm o disensiune între noi şi universităţile regionale. Modul în care s-a făcut această repartizare a locurilor către asta înseamnă. Să ne pună în conflict cu aceste universităţi faţă de care noi avem tot respectul, noi nu cerem să fie sancţionate celelalte universităţi", a spus Lazăr.


UBB, care este cea mai mare universitate din România după numărul de studenţi, a scos la concurs, la ultima sesiune de admitere, pentru anul universitar 2017-2018, un număr de 4.947 de locuri bugetate pentru nivelul licenţă, peste 9.200 de locuri cu taxă şi 2.650 de locuri pentru învăţământ la distanţă şi cu frecvenţă redusă. În ceea ce priveşte programele de masterat, oferta Universităţii Babeş-Bolyai cuprinde peste 3.500 de locuri la buget, peste 6.600 de locuri la taxă şi aproximativ 900 de locuri pentru învăţământul cu frecvenţă redusă.

abonare newsletter