Educație
Învățământul dual la mare căutare în Cluj. 20 de clase înființate în doar câțiva ani
Învățământul profesional în sistem dual a devenit din ce în ce mai căutat în Cluj. Tot mai multe clase au fost înființate în școlile clujene, iar firmele care au nevoie de forță de muncă oferă burse elevilor.
Dacă în urmă cu doi, trei ani în Cluj existau doar câteva școli în care se practica învățământul profesional în sistem dual, pentru anul școlar 2019-2020 există 20 clase, care sunt pregătite să primească peste 700 de elevi.
„Dacă am început de la 2-3 clase în urmă cu trei ani, acum am ajuns la 20 de clase pe sistem dual, cu care ieșim în ofertă. Ca locuri înseamnă 760 de locuri, ceea ce este mult mai mult decât în anii trecuți, fiindcă cererea a început să fie din ce în ce mai mare pe piață și oferta din partea posibililor angajatori”, a explicat Valentin Cuibus, șeful Inspectoratului Școlar Județean Cluj.
Companiile care au nevoie de angajați se implică în educație
Fiindcă acest tip de învățământ are scopul de a forma forța de muncă necesară angajatorilor, aceștia se implică din ce în ce mai mult în educație viitorilor angajați. Cea mai recentă clasă care funcționează pe baza acestui sistem va funcționa începând din toamna acestui an, la Colegiul Energetic din Cluj-Napoca.
„Ei au o ofertă foarte bună pentru copii. Pe lângă bursa oferită de statul român dau și ei o bursă și de asemenea oferă o masă și transport la locurile de practică”, a spus Cuibus.
În cadrul parteneriatului, începând cu anul școlar 2019-2020, elevii unei clase a Colegiului Tehnic Energetic vor beneficia de o bursă lunară, echipamente și condiții de pregătire practică.
SDEE Transilvania Nord va asigura fiecărui elev o bursă lunară în valoare de 500 lei, la care, în funcție de rezultatele școlare, se poate adăuga un premiu de stimulare a performanței de 200 de lei/lună, precum și condiții excelente de pregătire practică, inclusiv în instalațiile SDEE Transilvania Nord, echipament de lucru și de protecție. În plus, va fi oferită o masa pe zi, la locul de practică. După obținerea calificării pentru meseria de electrician, absolvenții vor avea posibilitatea de a se angaja în cadrul companiei sau în alte companii din Grupul Electrica.
Alte școli în cadrul cărora funcționează clase pe sistem dual sunt la Colegiul Tehnic „Raluca Ripan”, Colegiul Tehnic „Napoca”, Liceul Tehnologic Reformat, Colegiul Tehnic Energetic, Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu” – din Cluj-Napoca, respectiv Colegiul „Emil Negruţiu” din Turda şi Colegiul Tehnic „Victor Ungureanu” din Câmpia Turzii.
Ce este învățământul dual?
Învățământul profesional în sistem dual a fost introdus în România în urmă cu aproximativ cinci ani ca în urma crizei de meseriași care a apărut după ce în anul 2009 au fost închise școlile profesionale, motiv pentruc are și în prezent angajatorii se confruntă cu o lipsă acută de meseriași.
Practic, acest tip de învățământ are scopul de a livra forța de muncă necesară angajatorilor și se face pe baza solicitării operatorului economic.
La rândul lui, angajatorul se implică în tot ce înseamnă școlarizarea ta, îți asigură practica și, în plus, îți oferă și o bursă. Iar avantajul tău este că vei lucra exact acolo unde vei face practica de specialitate.
Învățământul dual oferă diverse beneficii pentru elevi precum bursă de la stat, bursă suplimentară în funcție de performanță, cazare, masă, transport, materiale suplimentare de studiu, posibilitatea de a face un stagiu de practică în cadrul companiei cu care are parteneriat liceul.
Cât despre durata studiilor într-o astfel de școală, aceasta este de trei ani, perioadă în care îți poți obține o specializare și te poți angaja în compania la care ai făcut practică.
Perioada înscrierilor în clasele de învățământ dual
Calendarul de admitere în învățământul dual pentru anul școlar 2019-2020 prevede că, în perioada 24-26 iunie, fișa de înscriere la învățământul profesional dual se depune la liceele care organizează clase duale. În cazul în care școala a stabilit să organizeze probă de admitere, aceasta se derulează în zilele de 27-28 iunie 2019. Elevii află rezultatele tot în aceste două zile, iar cei care pică examenul pot să se înscrie imediat la o altă școală profesională.