Educație
Elevii se opun reluării cursurilor în şcoli:„Doamna Anisie tinde spre fabulă. Trebuie să vină să vadă realitatea. Sunt clase cu 38 de elevi”
Mai multe asociații de elevi au replicat la adresa Monicăi Anisie, Ministrul Educației, după ce aceasta a decis ca orele online să fie obligatorii, iar o posibilă revenire în școli a elevilor ar putea avea loc în lunile de vară.
Elevii se opun reluării cursurilor în şcoli:În ultimele zile, în spațiul public au existat mai multe dezbateri cu privire la posibilitatea redeschiderii unităților de învățământ preuniversitar din întreaga țară după încetarea stării de urgență, mai exact, la sfârșitul lunii mai -începutul lunii iunie. Inclusiv ministrul Educației, Monica Anisie, a afirmat în nenumărate rânduri că sănătatea elevilor este prioritatea instituției pe care o conduce, dar refuză sistematic încă de la începutul crizei să întreprindă acțiuni care să facă posibilă educația în mediul online, astfel încât atât siguranța, cât și educația copiilor să fie asigurate.
Reprezentanții elevilor consideră măsura reluării orelor de curs ca fiind una riscantă, în condițiile în care nu se vor lua hotărâri care să garanteze siguranța elevilor. Enumerăm motivele și câteva statistici pentru care în unitățile de învățământ din România nu se pot lua în considerare măsurile de protecție împotriva COVID-19, asigurând în același timp condiții decente de susținere a cursurilor.
Săli cu 38 de elevi în clasă
Sălile de clasă ajung să găzduiască până la 38 de elevi, iar în aceste condiții nu se poate pune problema așezării în bănci astfel încât să se păstreze distanța necesară.
Un procent de 10% din unitățile de învățământ, în special cele din zonele urbane, sunt supraaglomerate, arată studiul Comisiei Europene “Monitorul educației și formării” din anul 2018.
Peste 1000 de școli din România nu au apă curentă
Igiena reprezintă una dintre măsurile necesare pe care autoritățile trebuie să le ia pentru a nu pune în pericol sănătatea elevilor și a personalului unităților de învățământ, în România, cu preponderență în mediile rurale.
Studiul amintit anterior menționează faptul că aproximativ 38% din unitățile de învățământ din mediul rural nu au toalete în incinta clădirii, procentul fiind de 7% în mediul urban. Mai mult decât atât, numărul școlilor și liceelor fără apă curentă la nivel național este de 1176, potrivit unei raportări făcute de Ministerul Afacerilor Interne în anul 2019.
Reprezentanții elevilor din mai multe județe au transmis un mesaj către Monica Anisie
„Pentru ca elevii să se întoarcă la școală, autoritățile trebuie să asigure toate normele de igienă necesare, care, lipsesc cu desăvârșire în toată țara. Doamna Anisie trebuie să devină realistă, deoarece dumneaei tinde spre a fabula în ceea ce privește starea actuală a resurselor educaționale cât și a pregătirii școlii on-line.” - Nicolae Alexandru Rădulesc.
„În cazul în care după trecerea unor săptămâni elevii și dascălii își vor relua activitatea din unitățile de învățământ, problema este că, după tot atâtea săptămâni virusul nu va fi trecut, pandemia va persista, iar elevii vor fi expuși la o posibilitate mai mare de contagiune, în condițiile în care nu vor fi luate hotărâri drastice în privința igienizării și a distanțării dintre elevi și cadre didactice.” - Paula Livia Buda
Citește și:
Nimeni nu mai chiulește de pe internet! Prezența profesorilor și elevilor la orele online, monitorizată de școli