Educație

Măsuri speciale în şcoli. Cum a decurs prima zi de pregătire pentru Bacalaureat şi Evaluarea Naţională

Școlile din țară s-au redeschis marți pentru elevii din anii terminali, însă cu aplicarea unor măsuri stricte de distanțare socială și număr limitat de elevi în sălile de clasă.

La Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu” din Cluj-Napoca, elevii din clasele a VIII-a și a XII-a trebuie să respecte o serie de reguli privind distanțarea fizică, încă de la intrarea în curtea școlii. Conducerea instituției a organizat culoare marcate grafic pentru păstrarea distanței de minimum doi metri între elevi, accesul în curte fiind permis în tranșe de câte 10 elevi, pe fluxuri decalate de acces în incinta instituției. La intrarea în școală, elevii își dezinfectează mâinile și încălțămintea, fiind apoi orientați spre triajul epidemiologic prin termoscanare, efectuat de către medicii școlari.

 „Pentru a evita afluxul de elevi care să intre cu toții deodată în incinta instituției noastre, am gândit fluxuri la intervale de câte zece minute. Elevii intră în grup de câte 10 pe circuitele externe marcate vizual pe sensuri de mers. În momentul în care cu toții sunt așezați pe circuitul extern, intră în instituție și sunt triați epidemiologic. Apoi, alături de profesorul însoțitor cu care urmează să susțină orele de pregătire urmează traseul înspre sălile de clasă în care astăzi, elevii claselor a XII-a vor desfășura trei ore de pregătiri la disciplinele de examen.


În incinta instituției, am organizat, conform normelor în vigoare, triajul epidemiologic, constând în termoscanarea gestionată de către medicii școlari din cadrul DSP Cluj. De asemenea, la intrare toți elevii își dezinfectează mânile și încălțămintea. Am prevăzut covorașe îmbibate cu substanțe dezinfectante în vederea asigurării și menținerii unei igiene interne optime. La intrarea în sălile de clasă sunt amplasate dispozitive și dispensere cu dezinfectanți”, a declarat pentru Monitorul de Cluj Amalia Gurzău, directorul Liceului de Informatică „Tiberiu Popoviciu” Cluj-Napoca.

Distanțarea socială și purtarea măștii, obligatorii pentru elevi

Ajunși în clase, elevii sunt așezați în bănci cu respectarea distanței minime de doi metri. Totodată, elevii sunt obligați să poarte mască pe toată durata orelor de curs și să păstreze distanța fizică prevăzută de lege.


„Pe durata participării la cursuri, elevii poartă mască, respectă locul din bancă alocat, conform numărului curent din tabelul centralizator afișat prin oglinda sălii și manifestă un comportament  responsabil, cu privire la tot ceea ce înseamnă exersarea conduitei pentru examenele reale care îi așteaptă”, a adăugat directorul instituției.

La nivelul Liceului de Informatică Tiberiu Popoviciu Cluj-Napoca sesiunile de pregătire și consiliere a elevilor pentru examenele naționale au fost organizate în două schimburi, conform unui orar special, toate spațiile de învățământ fiind igienizate, dezinfectate și aerisite între schimburi.


„Având în vedere numărul mare de elevi pe care unitatea noastră de învățământ îl gestionează - vorbim de 126 de elevi de clasa a VIII-a și 89 de elevi de clasa a XII-a - am gândit un orar special, pe zile și în două schimburi, de dimineața și de după-masa, astfel încât să putem aplica toate normele metodologice, privind igiena, siguranța și securitatea elevilor derivate din legislația școlară în vigoare. (...) Am distribuit sarcini precise întregului personal nedidactic care efectuează igienizarea și dezinfectarea spațiilor de învățământ, astfel încât, la intervale orare regulate, cel puțin de două ori pe durata unei serii de elevi să se realizeze curățenia, atât pe circuitele interne, cât și externe”, a adăugat Amalia Gurzău.

Zeci de elevii prezenți la pregătiri în prima zi

Elevii de la Liceul de Informatică Tiberiu Popoviciu Cluj-Napoca au fost nerăbdători să revină la școală, participând în număr mare la pregătiri, încă din prima zi de reluare a cursurilor.


„Elevii noștri și-au dorit să participe la aceste pregătiri organizate în școală, iar ieri, în prima zi au fost prezenți 80 de elevi din totalul celor 91 de elevi de clasa a VIII-a care au optat să vină la aceste pregătiri. Dorința lor de a reveni în bănci este mare, așadar, implicit, și responsabilitatea noastră este direct proporțională cu nevoia lor, pentru a le putea garanta o igienă optimă în școală și un mediu de învățare sigur ”, a mai spus directorul instituției, Amalia Gurzău.

Revenirea în unitățile de învățământ este opțională pentru toți elevii din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a, anii terminali din școala profesională și școala postliceală. Din data de 2 iunie, pentru o perioadă de două săptămâni, elevii ai căror părinți își dau acordul vor face doar activități educaționale de pregătire și consiliere pentru examenele naționale, potrivit legislației școlare în vigoare.


Deși a fost eliminată limita de 10 persoane în clasă în același timp, atât profesorii, cât și elevii trebuie să mențină o distanță minimă de 2 metri între oricare două persoane apropiate, astfel încât să existe o suprafață minimă de 4 mp pentru fiecare persoană.

CITEȘTE ȘI

FOTO. Elevii din ani terminali revin la școală. Cum arată o sală de clasă unde se aplică distanțarea socială

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter