Educație

Elevii care încep școala în containere și săli de sport! Care sunt școlile care au găsit soluții „de avarie”?

Mai multe școli din Cluj-Napoca au fost nevoite să găsească soluții speciale pentru a asigura elevilor spațiile necesare desfășurării activităților școlar din 14 septembrie.

Școlile clujene au apelat la soluții speciale pentru a asigura spațiile necesare elevilor: containere modulare și săli de sport Școlile clujene au apelat la soluții speciale pentru a asigura spațiile necesare elevilor: containere modulare și săli de sport

 

 


Regulile impuse de autorități pentru noul an școlar au determinat unele instituții să transforme sălile de mese, sport sau conferințe în săli de clasă pentru desfășurarea orelor.

 


Astfel, măsurile de siguranță impuse de autorități au obligat unele instituții de învățământ să găsească săli pentru ca elevii să se poată întoarce la școală fizic, odată cu începerea anului școlar.

Liceul Onisifor Ghibu, din cartierul Grigorescu, este cea mai populată instituție de învățământ din Cluj, cu peste 2.000 de elevi. Astfel, cursurile lor se vor desfășura în 3 intervale orare. La această școală, doar elevii claselor pregătitoare și claselor terminale, a XII-a, vor participa la cursurile față în față, iar pentru liceenii din an terminal, va fi amenajată o sală specială, care aparține Inspectoratului Școlar Județean.


„Orele vor începe la 7 dimineața la gimnaziu și liceu și se vor încheia la 7 seara, iar clasele de a XII-a vor fi prezente pentru că elevii au nevoie de prezența profesorilor și trebuie să participe toți pentru că au de dat un Bacalaureat. Vor fi repartizați, 2 clase, la Centrul de Excelență, unde sălile sunt mari, cu o capacitate de câte 100 de locuri, se respectă distanțarea socială. A treia clasă de a XII-a va rămâne în școală, dar va fi împărțită în 2 săli”, a explicat pentru EBS Radio directoarea liceului, Monica Bereș.

Containere modulare pentru săli de clasă

În  Mărăști, la școala Ion Agârbiceanu, există 1.500 de elevi și 10 clase pregătitoare, ceea ce a determinat achiziționarea a șase containere modulare, care vor găzdui 2 săli de clasă și vor fi funcționale, începând cu 1 septembrie.


„Gândiți-vă că o sală de clasă are 45-48 de metri pătrați, un container are suprafața mult mai mică, de asta pentru 2 săli de clasă, ca să respecți și distanțarea și 2 grupuri sanitare și un hol mic în față, a fost nevoie de 6 containere. E impropriu spus containere, mai degrabă spații modulare, pentru că vor avea toate dotările, încălzire și racordare la sistemul de apă-canal. Copiii vor avea toate condițiile”, a spus directoarea Paula Balica.

O altă școală, Octavian Goga, din Mănăștur, care are 700 de elevi, a apelat la transformarea unei săli de sport în sală de clasă, pentru ca orele să poată fi desfășurate față în față.


„Aveam o sală de sport improprie, aia am transformat-o în sală de clasă, un laborator de informatică, ne-am transformat spațiile, neputând să le utilizăm la lecții zi de zi, le-am transformat în săli de clasă. Am vrut să facem toate cursurile față în față, dar așteptăm să știm exact cerințele. Suntem pregătiți pentru toate variantele”, a declarat la EBS Radio , a directorul școlii, Darius Chiș.

Potrivit declarațiilor Ministerului Educației, fiecare școală va decide cum va desfășura cursurile, dar va avea nevoie de aviz din partea autorităților sanitare și de învățământ, cât și de o aprobare finală a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

CITEȘTE ȘI:

Scenariul ROȘU de la Aghireș s-ar putea să nu dureze mult. Ce spune ISJ Cluj?

 

Părinții pot răspunde penal pentru glume privind infectarea cu COVID-19

 


 

abonare newsletter