Educație

REGULI pentru părinți și copii, odată cu începerea școlii

Pentru ca elevii să poată preveni infecția cu noul coronavirus trebuie să respecte cu strictețe un set de reguli.

REGULI pentru părinți și copii, odată cu începerea școlii REGULI pentru părinți și copii, odată cu începerea școlii

 

 


Sistemul de învățământ a suferit schimbări majore din cauza epidemiei de Covid-19, iar din această cauză, începerea noului an școlar provoacă emoții mari în rândul societății.

 


Măsurile de prevenire a infectării trebuie să înceapă de acasă, iar părinții au obligația de a pregăti copiii pentru a știi cum să se protejeze în fața virusului, atât pe ei, cât și pe cei din jur.

Părinții trebuie să-și pregătească copiii

Elevilor trebuie să le fi explicat modul în care se pot proteja de infectarea cu noul coronavirus, dar și cum să îi protejeze și pe cei din jurul lor. Este important ca ei să fie conștienți de faptul că școala nu va mai fi ca înainte.


De asemenea, pentru a proteja starea mentală a copiilor, părinții trebuie să comunice cu ei despre stările lor emoționale.


Pe lângă aceste discuții, părinții trebuie să se asigure de faptul că școlarii conștientizează importanța igienei și că spălarea și dezinfectarea sunt acțiuni decisive în lupta cu virusul. Elevii trebuie învățați să se spele pe mâini cât mai des, atunci când ajung la școală, înainte de mese, când vin de la școală și ori de câte ori este necesar.


Purtarea corectă a măștii este din nou esențială pentru protecția copiilor, de aceea aceștia trebuie instruiți cu privire la îndepărtarea acesteia, cât și asupra modului în care o îngrijesc.

Protecția înaintea prieteniilor

Copilul trebuie să înțeleagă că în acest context este interzis să-și mai împartă mâncarea sau băuturile cu prietenii și colegii. Fiecare elev trebuie să aibă rechizitele necesare desfășurării activităților de la clasă, astfel încât să se evite împrumutul acestora între copii.


Printre obligațiile părinților se mai numără și dezinfectarea rechizitelor și a tuturor lucrurilor atinse de copil după întoarcerea de la școală. Pe lângă acest lucru, părintele trebuie să evalueze zilnic sănătatea acestuia și să-l întrebe frecvent cum se simte.

Dacă apar simptomele

Dacă părinții observă că are febră, tușește sau are dificultăți în respirație, diaree, vărsături, trebuie să contacteze de urgență medicul sau serviciile de urgență și să nu ducă sub nicio formă copilul la școală.

În cazul în care copilul începe să se simtă rău la școală, părintele are obligația să-l ia acasă și să contacteze medicul.
Pentru a se evita creșterea numărului de cazuri de Covid-19, cel mai important lucru este ca părintele să conștientizeze gravitatea situației și să izoleze copilul la domiciliu în cazul în care acesta prezintă simptome.

Sănătatea socio-emoțională a copiilor

Seria de reguli și măsuri de protecție impuse de autorități pot afecta copiii, iar acestora nu le va fi ușor să poarte constant mască, să nu poată interacționa normal cu prietenii sau să învețe de acasă. De aceea, sănătatea socio-emoțională a acestora trebuie monitorizată constant de părinți.


„Părinților le-aș recomanda să nu ignore nevoile socio-emoționale ale copiilor. Contextul pe care îl trăim nu este unul fericit, iar disputele dintre părinți și școală au luat amploare destul de mult. Decât să pândim greșelile școlii, ale profesorilor, important este să ne preocupe sănătatea mentală a noastră și a copiilor noștri. Este mai important să ne preocupe interacțiunile copiilor noștri cu cei de vârsta lor, apartenența lor la școală și clasă, prieteni”, a spus psihologul, Marina Tudose.

Părinții greșesc prin dorința de a-și ține copiii acasă, cu gândul că vor fi mai protejați. Cu privire la posibilitatea acestora de a alege forma de învățământ exclusiv online, părerile au fost împărțite încă de la început, însă s-a repetat de nenumărate ori faptul că pe copii îi va afecta într-o formă mult mai gravă izolarea la domiciliu, decât ar face-o mersul la școală.


Dacă părinții ar opta pentru învățământul exclusiv online, formă la care pot apela doar anumite categorii de familii, copilul ar putea fi afectat atât din punct de vedere educațional, cât și din punct de vedere al sănătății socio-emoționale, fiind în dezvoltare și având nevoie de interacțiune umană, mai ales cu alți copii de vârsta lor.

CITEȘTE ȘI:

Condițiile în care pot părinții opta doar pentru școala online. Care sunt documentele necesare?

 

Cum vor merge elevii la școală în Cluj. LISTA COMPLETĂ a școlilor și scenariile după care se vor face cursuri!

 

 

 

abonare newsletter