Educație

Un MILION de copii nu au avut acces la educație în ultimele luni. Situația s-a agravat după ce toate școlile din țară au trecut pe scenariul ROȘU

Unul din trei copii din România nu a avut acces la educație în ultimele luni. Situația s-a agravat și mai tare de când Guvernul a decis să închidă toate școlile pentru o perioadă de 30 de zile.

un-milion-de-copii-nu-au-avut-acces-la-educatie-in-ultimele-luni-dupa-ce-toate-scolile-din-tara-au-trecut-pe-scenariul-rosu un-milion-de-copii-nu-au-avut-acces-la-educatie-in-ultimele-luni-dupa-ce-toate-scolile-din-tara-au-trecut-pe-scenariul-rosu

 

 


Aproape un milion de copii nu au avut acces la educație în ultimele luni, potrivit documentului Planul Național de Reziliență și Redresare. Unul din trei elevi din România nu a avut acces la școala online în ultimele luni, potrivit Edupedu.

Fonduri de 30,4 miliarde de euro alocate României

Documentul Guvernului urmează să fie prezentat Comisiei Europene în negocierea proiectelor propuse spre finanțare din fondul special NextGeneration EU, care alocă  României 30,4 miliarde de euro.


În document este descrisă situația actuală a educației din România, iar Guvernul subliniază că din cauza închiderii școlilor, peste un milion de copii nu au avut acces la educație în ultimele luni. Școlile au fost închise pentru că lipsește infrastructura de bază pentru desfășurarea cursurilor fizice pe timp de pandemie.

„Ca răspuns la criza generată de pandemia de Covid19 școlile au fost închise. Aproape 1 milion de copii, reprezentând 32% dintre elevii români, nu au avut acces la educație timp de mai multe luni, din cauza accesului scăzut la infrastructura de bază.


Ca urmare au fost luate o serie de măsuri necesare pentru a sprijini procesul educațional prin achiziția de echipamente IT în cadrul POC, precum și a altor echipamente/dispozitive electronice necesare desfășurării activității didactice în mediul on-line pentru 400.000 elevi și studenți”, se arată în document.

Planul Național de Redresare și Reziliență este definit drept „documentul strategic al României cu finanțare din fonduri alocate în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență al Uniunii Europene care stabilește direcțiile principale de reformă și investiții”.


Se dau cărțile pe față!

Pentru prima data, de la începutul acestei pandemii, Guvernul publică numărul real de elevi care sunt afectați de închiderea școlilor și lipsa de dispositive pentru școala online.

Până acum s-a vorbit doar despre 250.000 de elevi care nu au dispositive pentru a putea participa la școala online, iar în documentul precizat mai sus se vorbește de 400.000 de instrumente pentru elevi și studenți. Tabletele achiziționate până în momentul de față sunt în curs de livrare, potrivit Ministerului Educației.


România nu este pregătită pentru școala online

Comisia Europeană a făcut o analiză a evoluării educației în UE și statele membre. Analiza a fost publicată pe 12 noiembrie în Monitorul anual al educației și formării.

Comisia Europeană avertizează faptul că trecerea școlilor din România în mediul online riscă să agraveze inegalități mari. Cu alte cuvinte, multor copii din țară li se fură dreptul la educație.

Școlile din România nu sunt pregătite nici din punct de vedere al infrastructurii dar nici a instrumentelor de care au nevoie pentru ca activitatea didactică să fie desfășurată în mediul online.

Această problemă persistă de la începutul pandemiei, doar că acum se simte din ce în ce mai tare, de când Guvernul a decis să treacă toate școlile din țară pe scenariul roșu, pentru a stopa răspândirea virusului COVID-19.

CITEȘTE ȘI:

România a închis toate școlile, în timp ce unele țări au găsit alte măsuri pentru a stopa răspândirea virusului COVID19

 

abonare newsletter