Educație

„Haos” în sistemul de învățământ! Școală online, ore sâmbăta, directori scoși din funcție? Autoritățile nu oferă răspunsuri concrete.

„Haosul” din sistemul educațional românesc continuă! Ministrul Educației încă nu a transmis un plan de desfășurare a orelor de recuperare, iar scenariile de funcționare încă nu au fost stabilite.

 

 


În anul școlar 2020-2021, unitățile de învățământ au funcționat pe diferite scenarii: fizic, online sau hibrid. Elevii au fost „mutați” dintr-o parte în alta, iar schimbările au fost pe bandă rulantă.

 


O serie de schimbări au fost realizate de fostul ministru al Educației, Monica Anisie, care a anulat tezele semestriale, a încercat să scurteze orele de curs și a distribuit o parte din cele 250.000 de tablete promise de fostul premier Ludovic Orban, înainte de începerea anului școlar 2020-2021.

Ministrul actual al Educației, Sorin Cîmpeanu a anunțat că elevii vor termina primul semestru în mediul online și că se vor implementa niște ore remediale pentru elevii care au rămas în urmă cu materia. De asemenea, el a spus că va lua în considerare și propunearea făcută de Consilul Național al Elevilor care prevede deschiderea școlilor în localitățile în care rata de incidență este sub 3 la mia de locuitori.


În momentul de față, majoritatea eleviilor sunt nemulțumiți de acest „haos” care s-a produs în sistemul educațional de când a început pandemia, iar părinții se simt nevoiți să reia cursurile predate, deoarece copii nu înțeleg lecțiile, mai ales în cazul celor care se află în clasele I-IV.

Când se vor întoarce elevii la școală?

Monitorulcj.ro a luat legătura cu purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Cluj, pentru a primi niște răspunsuri mai concrete cu privire la situația eleviilor.


Potrivit ministrului, orele se vor desfășura în mediul online până pe 8 februarie. În acest timp se va stabili dacă elevii vor merge la școală fizic începând cu semestrul al doilea.

„În ultima decadă a lunii ianuarie se va lua o decizie cu privire la modul în care se poate începe semestrul II în format clasic”, a spus ministrul Educației , Sorin Cîmpeanu, la un post de televiziune.


„Scenariul pe care vor funcționa unitățile de învățământ începând cu data de 8 februarie va fi adoptat prin Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, ca urmare a evaluării situației epidemiologice la nivel național, respectiv local. Vom cunoaște aceste date la timp astfel încât școlile să fie pregătite pentru implementarea unuia dintre scenariile avute în vedere”, a declarat Amalia Gurzău, purtător de cuvânt IȘJ Cluj, pentru monitorulcj.ro.

Inspecție generală în toate școlile din județ!

Dacă școlile se vor deschide, acestea trebuie să fie pregătite pentru a putea funcționa pe timp de pandemie, adică să dispună de materialele igiennico-sanitare. Inspectoratul Școlar Județean va demara o inspecție săptămâna aceasta pentru a vedea dacă școlile sunt pregătite.

 „La nivelul Inspectorutului Școlar, în această săptămână vom demara o inspecție pentru a verfica stadiul pregătirilor unităților de învățământ, în eventualitatea în care pe data de 8 februarie s-ar deschide școlile. Până nu cunoaștem toate dimensiunile scenariului viabil pentru fiecare UAT de la nivelul județului Cluj, nu ne putem ante-pronunța. Momentul în care vom ști exact scenariile, vom putea afirma care va fi modul în care se vor desfășura cursurile”, a adăugat Amalia Gurzău.

Nu există încă un plan de organizare a orelor remediale

În ceea ce privește orele remediale, ministrul Educației a informat inspectorii de această măsură, dar încă nu a transmis un plan de dezvoltare sau un orar după care se vor desfășura.

 „Ministrul Educației a avut o video-conferință cu inspectorii școlari generali. Detalii cu privire la funcționalitatea și implementarea programului remedial, inclusiv în ziele de sâmbătă, nu am primit. Sunt măsuri remediale, care în acest moment vor fi așezate pe niște nivele de procedură, astfel în cât să se desfășoare unitar această activitate de remediere”, a spus purtătorul de cuvât al IȘJ Cluj.

Ministrul Educației a cerut o analiză prin care să fie evidențiată situația eleviilor care au probleme în ceea ce privește încheierea situației semestriale.

„Am cerut un raport cu privire la estimarea numărului de elevi aflați în risc de neîncheiere a mediei pe primul semestru, pe baza dificultăților înregistrate pe parcursul procesului de predare-învățare online”, a spus ministrul Educației, săptămâna trecută.

Purtătorul de cuvânt IȘJ Cluj a spus că astăzi se centralizează datele primite de la școlile din județul Cluj, iar atunci când vor avea o situație clară o vor comunica mai departe.

„Astăzi este termenul de colectare a rapoartelor pe județul Cluj, și vom cunoaște situația eleviilor de îndată ce vor fi centralizate prin machetele la nivel de rețea. Cel mai probabil în după-masa zilei acesteia (marți-12 ianuarie) le vom avea”, a afirmat Amalia Gurzău.

Ministrul Educației a făcut „curățenie” în școli!

De asemenea, ministrul Educației a făcut „curățenie” în școli, în ceea ce privește postul de director. În județul Cluj s-au schimbat 10 directori, iar unul s-a pensionat. Motivele demiteri au fost multiple, printre care și managerierea defectuoasă a școlii.

„Printre motivele care au stat la baza deciziei Consiliului de Administrație al I.S.J. Cluj se numără: managerierea defectuoasă a unor activități specific  (deschiderea în bune condiții a anului școlar, comunicarea corectă și în timp util a unor date solicitate de ISJ /MEC/alte instituții), lipsa de comunicare cu cadrele didactice, părinții, autoritățile locale, în vederea luării celor mai bune decizii pentru unitatea de învățământ, incapacitatea de a gestiona situații care impuneau reacții si decizii imediate”, a spus Amalia Gurzău.

Potrivit legii, până la organizarea concursurilor de ocupare a funcțiilor de director/director adjunct, numirea directorilor se face prin decizia Inspectorului Școlar General, cu aprobarea Consiliului de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean, dar nu mai târziu de sfârșitul anului școlar.

Lista școlilor în care s-au schimbat directorii:

Clubul Sportiv Școlar Viitorul, Cluj-Napoca – director
Liceul Tehnologic Special pentru Deficienți de Auz, Cluj-Napoca – director pensionat + director adjunct nou numit
Școala Gimnazială Liviu Rebreanu, Cluj-Napoca – director
Liceul Teoretic Ana Ipătescu, Gherla – director
Școala Călățele – director
Școala Căpușu Mare – director
Școala Cojocna – director
Școala Negreni – director
Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu, Cluj-Napoca – director adjunct
Școala Profesională Samus, Cluj-Napoca – director adjunct
Liceul Tehnologic Vlădeasa, Huedin – director adjunct

Problemele sistemului educațional existau și înainte să izbucnească pandemia, dar în această perioadă au fost amplificate. Elevii sunt cei care vor avea de sufeit în urma acestui „haos” care se întâmplă în sistemul educațional din România.

Sorin Cîmpeanu a anunțat că în acest moment, după analiza făcută, sunt 237.000 de elevi care nu au internet și 287.000 nu au tablete sau alte echipamente IT pentru desfășurarea orelor în mediul online. Toți acești copii nu au avut acces la educație de când a început anul școlar.

CITEȘTE ȘI:

Școala online continuă până pe 8 februarie! Cîmpeanu: „Speranța noastră este să organizăm semestrul al II-lea în format clasic”

 

abonare newsletter