Educație

În prag de începere a școlii, aproape 300 de unități de învățământ din Cluj nu au autorizație de securitate de incendiu

Din cele 955 de clădiri din învățământul preșcolar clujean, 285 nu au autorizație de securitate de incendiu. Peste 50 de unități nu au autorizație sanitară, iar 8 școli au grup sanitar tip latrină.

 

 


Astfel, conform unui raport al Prefecturii Cluj, dintr-un total de 608 obiective de învățământ din județ (școli, grădinițe, cantine, internate, cantine, săli de sport, ateliere), 52 nu au autorizație sanitară de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Cluj.

 


Dintre cele 53 de obiective, 45 sunt neautorizate sanitar din cauza lipsei apei potabile ori a apei curente, iar 8 unități au grupuri sanitare tip latrină.

Nici la securitatea la incendiu, școlile din județ nu stau mai bine, din cele 955 de clădiri din învățământul preșcolar, 285 fiind neautorizate în acest sens și doar 197 având autorizație. 473 de clădiri nu fac obiectul autorizării.


Majoritatea unităților de învățământ care nu au autorizație sanitară ori de securitate la incendiu se află în mediul rural, în timp ce în Cluj-Napoca există două obiective neautorizate: Grădinița cu program prelungit „Căsuța Poveștilor” din Cluj-Napoca (se desfășoară lucrări de reabilitare și modernizare, autorizația sanitară fiind suspendată) și Sala de sport a Colegiului National „George Coșbuc” (autorizație suspendată din cauza deplasărilor de teren).

Printre alte motive pentru care unitățile de învățământ din Cluj nu au primit autorizație se află existența clădirilor degradate, nerespectarea normelor sanitare privind circuitele funcţionale şi asigurarea spaţiilor necesare la blocul alimentar, deficiențe igienico-sanitare, încălzire necorespunzătoare ori curți neamenajate și neîngradite.


CITEȘTE ȘI:

Structura anului școlar 2021-2022. Vacanța de Crăciun va avea aproape 3 săptămâni

abonare newsletter