Educație

Rectorii vor ca certificatul verde să devină OBLIGATORIU în universități. Care sunt condițiile?

Consiliul Național al Rectorilor a cerut Guvernului, în cadrul unei ședințe introducerea certificatului verde pentru accesul în facultăți.

 

 


Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a explicat la Digi24 care este punctul său de vedere și cât de fezabilă este această cerere.

„Am apreciat dorința rectorilor de a face din campusurile universitare medii sigure pentru întreaga comunitate academică. Pentru acest lucru, au solicitat o modificare legislativă. Pentru a institui certificatul verde în universități, atât pentru studenți, cât și pentru angajați, este nevoie de legislație primară. Legislația primară este apanajul Parlamentului, Guvernul putând - dacă nu este guvern interimar, cum este acum - să inițieze proiecte de lege.


Acum Guvernul nu poate iniția un proiect de lege, doar Parlamentul poate crea acea legislație primară în baza căreia să se poată introduce certificatul verde în universități atât pentru studenți, cât și pentru angajați”, a precizat Sorin Cîmpeanu, duminică seara.

Ministrul a subliniat că în cazul obligativității certificatului verde în universități ar fi vorba atât despre studenți, cât și despre angajați.


Rata de vaccinare în universitățile din România este sub media europeană

„Important este că rectorii și studenții deopotrivă își doresc ca universitățile să fie medii sigure. Consiliul Rectorilor a solicitat studenților implicare cu privire la evaluarea nivelului de vaccinare a studenților”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Exemplul oferit de Sorin Cîmpeanu este cel al Universității de Medicină din Târgu Mureș, unde există o rată de vaccinare de 90% în rândul studenților. În alte universități proporția este de 50-55%, în timp ce alte universități nu au raportat încă rata de vaccinare.


Ministrul Educației a mai spus că testarea pentru studenți, cât și pentru angajații din învățământ este asigurată din bugetul statului.

„Avem Codul Muncii, care, nefiind modificat, prevede ca angajatorii să pună la dispoziția angajaților aceste teste PCR sau antigen rapide. În condițiile actuale, la acest moment, din perspectiva legislației, nu există posibilitatea ca profesorii să fie supuși obligației de plată a testelor care să confirme testele pe bază de salivă, adică testele antigen rapide sau testele PCR”, a precizat Sorin Cîmpeanu.


CITEȘTE ȘI

Părinții clujeni refuză vaccinarea copiilor: „Sub 10% și-au manifestat dorința de a-și vaccina copilul”

abonare newsletter