Externe

Vladimir Putin a depus jurământul pentru al cincilea mandat de preşedinte al Federaţiei Ruse, pentru următorii șase ani

Vladimir Putin a depus marţi jurământul pentru al cincilea mandat de preşedinte al Federaţiei Ruse. La putere din anul 2000, liderul de la Kremlin a obținut un nou mandat până în 2030.

Vladimir Putin a depus jurământul pentru un al cincilea mandat de președinte al Rusiei/Foto: kremlin.ru Vladimir Putin a depus jurământul pentru un al cincilea mandat de președinte al Rusiei/Foto: kremlin.ru

 

 


Putin a jurat cu mâna dreaptă pe un exemplar al Constituţiei, pe care a modificat-o în 2020 pentru a elimina obstacolul legal care îl împiedica să continue la putere, și a declarat că a conduce Rusia este „o mare onoare, o responsabilitate şi o datorie sacră”. 

„În exercitarea atribuţiilor de preşedinte al Federaţiei Ruse, jur să respect şi să protejez drepturile şi libertăţile omului şi ale cetăţeanului, să respect şi să apăr Constituţia Federaţiei ruse, să protejez suveranitatea şi independenţa, securitatea şi integritatea statului, să slujesc cu fidelitate poporul”, a declarat Putin, în prezenţa şefilor Dumei (camera inferioară a parlamentului rus) şi Consiliului Federaţiei (Senatul).


El le-a promis ruşilor că vor învinge „împreună” şi vor ieşi „mai puternici dintr-o perioadă dificilă”, în plin conflict militar cu Ucraina. 

CITEȘTE ȘI: 
Ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, aprobat de Congresul SUA. Biden: „Un mesaj clar cu privire la puterea leadership-ului american în lume”.

„Suntem un popor unit şi mare şi împreună vom depăşi toate obstacolele. Împreună vom câştiga”, a afirmat Putin.


Pentru a rămâne la putere, Vladimir Putin a modificat Constituţia rusă în urmă cu câţiva ani. După încheierea mandatului în 2030, el va putea candida din nou, pentru încă un mandat ce se va încheia în 2036, atunci când liderul rus va avea 83 de ani.

Iulia Navalnaia: „Ţara noastră este condusă de un mincinos”

Opozanta în exil Iulia Navalnaia l-a numit pe preşedintele rus Vladimir Putin „mincinos, hoţ, asasin”, în contextul în care liderul de la Kremlin a depus jurământul de la începutul celui de al cincilea mandat.


„Ţara noastră este condusă de un mincinos, un hoţ, un asasin, dar se va termina inevitabil”, a declarat Iulia Navalnaia într-un mesaj video publicat pe reţelele sociale.

„Cu el la timonă, ţara noastră nu va avea nici pace, nici dezvoltare, nici libertate", a adăugat ea, referindu-se la războiul declanşat de armata rusă în Ucraina.


„Promisiunile sale nu sunt numai lipsite de sens, sunt înşelătoare. Durează de 25 de ani. Va fi la fel şi de această dată”, a spus opozanta în mesajul video.

Pe 16 februarie 2024 soţul ei Aleksei Navalnîi, principalul opozant al lui Vladimir Putin, a murit într-o închisoare din Arctica în circumstanţe neclare. Acuzațiile de asasinat l-au vizat pe preşedintele rus, dar Kremlinul a respins aceste acuzaţii.

SUA și statele Uniunii Europene, cu câteva excepții, au boicotat ceremonia de investire a lui Vladimir Putin pentru un nou mandat la conducerea Rusiei. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Vladimir Putin și-a anunțat candidatura pentru al cincilea mandat la alegerile prezidențiale de anul viitor. Președintele rus, la putere din anul 2000

VIDEO. Mandat de arestare împotriva lui Vladimir Putin, emis de Curtea Penală Internațională. Liderul rus, responsabil pentru presupuse crime de război

Ultimele Stiri
abonare newsletter