Monitorul Cartierelor

Deputatul Adrian Dohotaru: „Ipocrizia în orașul de 5 stele!”, după exproprierile din Zorilor

Deputatul independent de Cluj Adrian Dohotaru a reacționat după materialul publicat de Monitorul de Cluj privind exproprierile pentru noul Parc Observator.

deputatul-adrian-dohotaru-ipocrizia-in-orasul-de-5-stele-dupa-exproprierile-din-zorilor deputatul-adrian-dohotaru-ipocrizia-in-orasul-de-5-stele-dupa-exproprierile-din-zorilor

„Citesc azi (miercuri – n.r.) în Monitorul de Cluj că primarul se bate pentru spații verzi în Zorilor și că a început procedura de expropriere în ciuda opoziției proprietarului privat”, se arată într-un mesaj al parlamentarului clujean, care vorbește despre „ipocrizie în orașul de 5 stele”. Dohotaru este de părere că, de peste două decenii, în Cluj-Napoca se construiește haotic.

Deputatul Adrian Dohotaru: „Îmi pare rău să spun, vorbim de ipocrizie!”

„Interesul public ar fi mai mare decât cel privat, că Emil Boc își dorește un oraș pentru oameni, nu pentru profit (slogane preluate de la protestele anti-administrație legate de lipsa locuințelor sociale). «Emil Boc a precizat că interesul comunității este mai presus de interesele financiare.» A declara asta acum, dar și ignorând cererile noastre de acum un deceniu, e, îmi pare rău să o spun, ipocrizie, un exemplu clasic de newspeak orwellian”, afirmă deputatul clujean.


Adrian Dohotaru declară că administrației liberale i s-a propus de aproape un deceniu, într-o petiție pe care a inițiat-o cu mai multe asociații, ca zona respectivă din cartierul Zorilor, dar și altele, să fie trecute ca spații verzi, nu pentru construcții. Acesta face referire la argumentele avocatului Călin Stegăroiu, care a precizat că actualul proprietar, Vasile Pușcaș, a cumpărat terenul în 2015, abia după aprobarea Planului Urbanistic General (PUG) din 2014, pentru a evita riscul urbanistic.

„Atât Apostu (Sorin Apostu, fostul primar – n.r.) cât și Boc au refuzat să introducă în PUG ca spațiu verde terenul de lângă Profi. Dacă se întâmpla asta, nu mai erau presiuni pentru construcții de blocuri, pentru că PUG-ul tranșa subiectul, ceea ce nu s-a întâmplat. Acum, există și riscul de plăti despăgubiri mai mari proprietarului privat, care va merge în instanță, bani din buzunarul clujenilor”, avertizează parlamentarul clujean.


Petiții pentru parcul din Zorilor, vechi de un deceniu

„Acum aproape un deceniu, eram 9 asociații, care am făcut un memoriu prin care atrag(em) atenția ca patru spații verzi din oraș ar putea să dispară, conform noului Plan Urbanistic General (PUG). Este vorba despre spațiul verde din apropierea supermarketului Profi, din cartierul Zorilor, care în noul PUG va fi încadrat ca zonă mixtă cu regim de construire deschis”, afirmă Dohotaru.

În urmă cu mulți ani, acesta sfătuia municipalitatea ca respectivul spațiu verde să fie amenajat ca parc, cu implicarea membrilor comunității, dând astfel posibilitatea locuitorilor din cartierul Zorilor de a se bucura de singurul parc care ar putea sa deservească acest cartier.


„Între timp, spațiul verde de lângă Profi nu mai e singurul parc posibil. Mă bucur, că în urma propunerilor pe care le-am făcut Primăriei și USAMV, la primele discuții legate de Bugetare participativă în 2012, din perioada interimatului la Primărie a lui Radu Moisin, s-a deschis și Parcul Prodan, unul dintre cele mai frumoase spații verzi din Cluj”, se mai arată în mesajul lui Adrian Dohotaru.

„Cred că dacă Primăria ar apleca mai des urechea la ce spun specialiștii, activiștii, oameni politici din opoziție ca mine, astfel de investiții în funcțiuni publice, extrem de necesare în cartiere-dormitor, le-am fi avut de mult și cu costuri mai mici.” – Adrian Dohotaru, deputat independent de Cluj


CITEȘTE ȘI:

Interesul clujenilor, mai presus de bani și procese! Încep exproprierile pentru un nou parc
 

abonare newsletter