Monitorul Cartierelor
Descentralizarea, o victorie pentru metroul din Cluj? Cum vor fi gestionate fondurile europene?
În urmă cu o săptămână, Parlamentul României a aprobat legea prin care Agențiile pentru Dezvoltare Regională vor gestiona direct banii europeni pe viitoarele programe regionale.
Descentralizarea, o victorie pentru metroul din Cluj? Cum vor fi gestionate fondurile europene?Camera Deputaților a adoptat miercuri, 10 iunie 2020, proiectul de Lege privind anumite măsuri în domeniul fondurilor nerambursabile europene, care au drept scop asigurarea cadrului general de implementare a proiectelor cu finanțare din fonduri europene, atât pentru perioada de programare 2014-2020, cât și pentru următoarea perioadă de programare, respectiv 2021-2027.
În ceea ce privește asigurarea descentralizării procesului decizional al fondurilor europene, la nivel regional, la nivelul Regiunilor de Dezvoltare ale României, începând cu perioada de programare 2021-2027, Agențiile pentru Dezvoltare Regională vor deveni Autorități de Management pentru Programele Operaționale de Dezvoltare Regională.
Emil Boc, discuție cu Ludovic Orban și Lucian Bode despre metroul din Cluj
Inițiativa votată în Camera Deputaților a fost primită cu bucurie și de primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc. Edilul a vorbit succint, la dezbaterea privind sprijinul oferit de Primărie mediului de afaceri, despre importanța acestui demers în privința construirii viitorului metrou clujean.
„Salut că, în sfârșit, România a făcut pasul decisiv spre ceea ce înseamnă o anumită descentralizare a utilizării fondurilor europene. Descentralizarea prin Programele Operaționale de la nivel de regiune reprezintă un pas important, o condiție, dar nu și o garanție a succesului, dacă nu este însoțit de o viziune integratoare cu toți stakeholderii, cu toți agenții importanți la masă, pentru a putea fructifica acest avantaj de digitalizare și «smart city»”, a declarat primarul.
„Chiar de dimineață (marți – n.r.) am discutat atât cu domnul prim-ministru (Ludovic Orban – n.r.), cât și cu ministrul Transporturilor (Lucian Bode – n.r.) și cu ministrul Fondurilor Europene (Marcel Boloș – n.r.), pentru ca și metroul de la Cluj să fie inclus în programele de metrou, nu numai Bucureștiul, și am obținut din această persepectivă aprobarea acestor actori instituționali extrem de importanți, pentru ca în exercițiul financiar următor și Clujul să fie prins inclusiv cu acest element de infrastructură. Pentru că asta ține de dimensiunea națională, iar aici, la noi acasă, să ne facem ceva mai bună strategie cu putință”, a mai spus Emil Boc.
Regiunile vor pregăti și negocia direct proiectele plănuite cu Comisia Europeană
Dezvoltarea regiunilor va căpăta o nouă faţă, după ce agenţiile de dezvoltare regională vor administra direct fondurile europene, liniile de finanţare şi alocarea banilor, este de părere și europarlamentarul Gheorghe Falcă. Fostul primar al Aradului – unul din cele patru municipii din Alianța Vestului, alături de Cluj-Napoca – spune că, în următorul ciclu financiar european (2021-2027), accentul se va pune pe regiuni și pe descentralizarea procesului de finanțare.
„De acum, regiunile vor putea decide în funcție de prioritățile fiecăreia dintre ele ce direcții de dezvoltare urmează, desigur, în acord cu liniile de finanțare de la nivel european. Ce înseamnă această descentralizare? Beneficiarii de fonduri europene nu vor mai trebui să aștepte aprobările de la Centru, deciziile urmând să fie luate la nivel regional”, a explicat Falcă, pentru aradon.ro.
„Mai mult, trebuie subliniat că, prin această descentralizare, regiunile vor pregăti și negocia direct cu Comisia Europeană Programele Operaționale Regionale, în funcție de nevoile și specificul regional. Tot la nivel regional se vor elabora ghidurile solicitantului prin care se stabilesc condițiile de acordare a finanțărilor către beneficiari, vor evalua și contracta la nivel regional proiectele depuse, vor gestiona implementarea acestora și efectuarea plăților către beneficiari. Această schimbare legislativă este o victorie pentru regiuni și va duce la o dezvoltare mult mai rapidă și eficientă”, este de părere europarlamentarul PNL.
CITEȘTE ȘI: