Monitorul Cartierelor

Aleile din Parcul Central vor fi modernizate. Investiție de peste 2,7 milioane de lei

Aleile care traversează Parcul Central din Cluj-Napoca vor fi modernizate cu peste 2,7 milioane de lei.

Aleile din Parcul Central vor fi modernizate. Investiție de peste 2,7 milioane de lei Aleile din Parcul Central vor fi modernizate. Investiție de peste 2,7 milioane de lei

 

 


 

Consilierii locali au aprobat, în ședința din 10 septembrie, un proiect de hotărâre privind modernizarea aleilor din Parcul Central „Simion Bărnuțiu”. Potrivit referatului de aprobare a proiectului, este vorba despre alei cu o suprafață de peste 4.500 de metri pătrați care ar urma să fie reamenajate, ca urmare a degradării stratului de pietriș de pe acestea. 


 

Valoare investiției se ridică la 2.761.515 lei + TVA, iar durata de implementare a investiției este de 5 luni, dintre care 2 luni pentru proiectare și 3 luni pentru execuție. Investiția va fi finanțată din bugetul local și din alte surse constituite conform legii.


Aleile sunt degradate și greu de întreținut

În raportul de specialitate anexat proiectului de hotărâre se arată că starea aleilor este una „nesatifsăcătoare” în prezent, având un aspect inestetic și neîngrijit. Totodată, se arată că suprafețele sunt greu de întreținut și deszăpezit, din cauza pietrei care se desprinde.

„Actualmente, situația aleilor este una nesatisfăcătoare, stratul de piatră spartă împănată nu asigură un trafic pietonal fluent, suprafața de călcare nu este netedă, bordurile sunt rupte și ciobite, conferă un aspect inestetic, neîngrijit. Totodată, modalitățile de întreținere curentă și deszăpezirea în perioada iernii sunt îngreunate din pricina pietrei care se desprinde din structură și ajunge pe zona verde adiacentă.


Din punct de vedere al planeității și rugozității pentru traficul pietonal existent, starea tehnică este caracterizată ca inadecvată. De asemenea, ca un inconvenient major, pe perioada verii se ridică praful din structură, lucru care produce disconfort”, se arată în documentul citat.

Astfel, se arată că trebuie luate „măsuri urgente” pentru modernizarea aleilor și aducerea lor la standardele corespunzătoare, fiind enumerate și o serie de benficii ale lucrării.


„Se impune luarea unor măsuri urgente de aducere la standardele corespunzătoare a suprafețelor pietonale, în concordanță cu expertiza elaborată de către expertul tehnic atestat. 

(...) Lucrarea are ca beneficii creșterea incluziunii sociale prin creșterea de oportunități pentru ca persoanele de toate vârstele să interacționeze atât prin contact social informal, cât și prin participarea a evenimetele comunității.Beneficiile economice se referă la impactul pozitiv care se extinde și în sfera activării vieții econoice a orașului. Un mediu plăcut ajută la crearea unei imagini favorabile asupra centrului urban și prin aceasta poate spori atractivitatea pentru investiții și pentru oferte de noi locuri de muncă, atât în cadrul parcului, cât și în oraș”, se mai arată în raportul de specialitate.

Proiectul a fost votat în unanimitate de consilierii locali, cu 20 de voturi „pentru”.

Parcul Central, „stropit” cu un nou sistem de irigații anti-vandalism 

Lucrările de instalare a noului sistem de irigații din Parcul Central au fost inaugurate în urmă cu o lună, sub privirile primarului municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, și a viceprimarului Dan Tarcea.

„Realizarea unor sisteme automate de irigaţii în Parcul Central a devenit absolut necesară având în vedere schimbările climatice, cu perioada secetoase şi temperaturi ridicate în perioada călduroasă a anului, pentru a facilita irigarea şi întreţinerea suprafeţelor de zone verzi, a materialului dendrofloricol plantat anual şi pentru a elimina accesul utilajelor de mare capacitate în perimetrul parcului, precum şi reducerea costurilor pentru activitatea de irigare a parcului”, a justificat investiția Primăria municipiului Cluj-Napoca, conform referatului de aprobare.

Până în prezent, irigarea spațiilor verzi s-a realizat prin udarea cu furtunul de la hidrant, pe baza programelor lunare de lucrări de întreținere stabilite de către Serviciul Spații verzi (arborii și gazonul din Parcul Central, zona verde din preajma Casinoului, respectiv rondoul cu flori de la fântâna arteziană).

 

CITEȘTE ȘI

Parcul Central din Cluj-Napoca, stropit cu un nou sistem de irigații anti-vandalism FOTO

 

abonare newsletter