Monitorul Cartierelor
Clădirile emblematice ale orașului Cluj-Napoca: cei patru „giganți” de pe malul Someșului. GALERIE FOTO
În Cluj-Napoca există numeroase clădiri care impresionează prin stilurile arhitecturale și elementele unice. Cei patru „giganți”, care formează un complex pe malul Someșului, sunt clădirile emblematice ale orașului.
Cele patru palate, Berde, Babos, Elian și Széki, sunt câteva dintre cele mai impresionante clădiri din oraș. Ele domină colțurile podului de peste Someș și veghează asupra localnicilor.
Complexul palatelor este bogat în istorie și semnificație și datează de mai bine de un secol. Fiecare clădire și-a creat, cu timpul, un aer impunător, dar în același timp elegant.
Cu toate că cele patru clădiri sunt vechi și nu arată chiar ca altă dată, ele încă reușesc să-i uimească pe trecători cu splendoarea lor.
Palatul Berde
Palatul Berde din municipiul Cluj-Napoca este situat în apropierea Someșului. Construcția palatului a avut loc în anul 1891 și a urmat stilul Secession, secesiunea vieneză. Acest stil reprezintă o mișcare artistică din Viena din 1897. Denumirea oficială a stilului era „Uniunea Artiștilor Plastici din Austria, Secesiune”, care aducea la un loc numeroși artiști plastici, arhitecție, graficieni și pictori.
Clădirea se află lângă podul care trece peste Someș, pe strada Horea, la numărul 1. Palatul Berde este, de fapt, clădirea care „deschide” complexul giganților mirifici ai Clujului: palatele Babos, Szeki și Elian. Palatul Berde este ultimul construit dintre cele patru.
Clădirea este atât un monument istoric, cu un stil deosebit, din Cluj-Napoca, cât și un edificiu reprezentativ pentru arhitectura Belle Époque a municipiului Cluj-Napoca. Palatul cuprinde turle grațioase, iar elementele neoclasice și de barocă nu lipsesc nici ele. Clădirea e compusă dintr-un parter și două nivele.
Palatul a fost numit inițial după creatorul său, dar denumirea a fost schimbată cu timpul. Cel care a inițiat construcția acestui minunat palat era Samuel Benigni, un om de afaceri faimos și vicepreședinte al Camerei de Comerț și Industrie din Cluj. Numele s-a schimbat în Berde după ce posesorul Samuel Benigni a vândut palatul, după doi ani, femiliei Berde.
Palatul Babos
Aflat printre cele patru clădiri, despre care spuneam că formează un complex arhitectural, Palatul Babos nu încetează niciodată să impresioneze. Situat pe strada Regele Ferdinand la numărul 38, palatul este și el un edificiu reprezentativ pentru arhitectura Belle Époque a orașului.
Clădirea aflată la capătul străzii Regele Ferdinand, lângă Podul Mare care traversează Someșul, este imposibil să îți taie respirația când o întâlnești. Forma sa impunătoare, asemănătoare literei V, îi aduce un aer aparte palatului, unul dintre cei patru giganți ai Clujului.
În trecut, prin apropierea palatului existau doar case mici, cu cel mult un etaj, lucru care îi conferea clădirii Babos o imagine impresionantă. Stilul său este unul unic și elegant, având în vedere că s-au adus la un loc elemente neo-gotice, eclectice și art-nouveu.
Chiar dacă clădirea arată magnific, „misiunea” Palatului Babos nu era atât de stilată ca sine. Acum un secol la parterul clădirii exista un magazin de biciclete și mașini de cusut, iar câteva camere la etaj erau ocupate de un grup de oameni, subordonat Bisericii Reformate.
Odată cu trecerea timpului și apropierea perioadei comuniste, magazinul de biciclete de la parterul Palatului s-a transformat în magazin alimentar, iar la primul etaj cel mai elegant și luxos apartament din clădire era ocupat de violonistul Alexcandru Țitruș.
Astăzi, la parterul clădirii există o sală de joc în locul magazinului alimentar, iar lângă aceasta se află un restaurant indian. O parte din restaurant se află la parter, iar alta la etaj.
Palatul Elian
Palatul Elian a fost construit în anul 1891, în același stil ca Palatul Berde, Secession. Mai exaxt, secesiunea vieneză care este un model asemănător secesiunii muncheneză și a celei berlineze, apărute cu ceva timp înaintea amândurora.
Clădirea a fost construită la comanda unui negustor clujean de vinuri Viktor Elian. Totodată, palatul negustorului combină diferite „senzații”, obținând în final o înfățișare impresionantă. Elemente renascentiste și baroce nu lipsesc deloc, dar nici stilul parizian. Palatul Elian reprezintă un important monument istoric și de arhitectură al orașului Cluj-Napoca.
În apropierea acestei construcții a fost creat și Palatul Urania, după aproape două decenii, în același stil, iar vis-a-vis de acesta a fost ridicat Hotelul „Astoria”, aproximativ în anul 1900. Hotelul a devenit sediul diverselor instituții, iar astăzi regăsim acolo sediul Camerei de Comerț și Industrie Cluj.
Palatul Széki
Palatul Széki, așezat pe malul Someșului, a fost construit în anul 1893 de profesorul universitar Széki Miklós. Clădirea este în stil neo-gotic și completează perfect complexul celor patru giganți de pe malul râului.
Proprietarul său era un farmacist și chimist faimos care a trăit între anii 1879-1950. Clujeanul a studiat în Berlin, iar după terminatea studiilor s-a reîntors în inima transilvaniei, ca asistent universitar la o universitate din Cluj, la care a devenit ulterior rector. Profesorul Tibor Széki, fiul lui Miklós, a devenit, ulterior, beneficiarul acestei clădiri.
Palatul Széki a fost construit după schițele unui renumit arhitect, Samu Pecz, iar formele sale încă nu încedează să-i impresioneze pe trecători. După finalizarea construcției, în interiorul palatului a fost deschisă farmacia, cu numele regelui umanist, Hunyadi Mátyás.
„Mobilierul farmaciei a fost realizat în stil neogotic probabail de către tâmplarul clujean B. Bak Lajos, în atelieril său apropiat de pe strada Regelui Ferdinand, înfiinţat în anul 1869. Miklós Széky a fost recunoscut în oraş nu numai datorită activităţii sale în cadrul industriei farmaceutice, ci şi în calitatea de profesor universitar, dar şi ca membru al Cercului de Conversaţii Englezeşti, fondat în oraş în anul 1877. După moartea lui Miklós Széky, farmacia a fost preluată de către fiul acestuia, farmacistul şi profesorul universitar Tibor Széky, şi a funcţionat sub conducerea lui până în perioada de după primul război mondial. În anii următori farmacia a căpătat denumirea de Şarpe (Kígyó), Apostol (în anii 1920-1930) şi Minerva (în prima jumătate a anilor 1940)”, se arată pe un site de profil.
În prezent, adresa palatului este pe actuala stradă Regele Ferdinand, numărul 37, la colț cu strada Barițiu. În interiorul clădirii există numeroase apartamente de locuit, iar suprafețele pereților săi sunt acoperite de cărămidă aparentă. Portalul, ancadramentele, arcadele oarbe sunt cioplite în piatră. La parterul clădirii se regăsesc câteva magazine, iar vechile încăperi ale farmaciei funcționează în continuare ca farmacie.
Sursă foto: internet/site de profil.
CITEȘTE ȘI:
FOTO Cetatea Trascăului, un loc superb scăldat în legende! Zona satului Rimetea, un loc ideal de vacanță, plin de peisaje FANTASTICE
Top 5 cele mai înalte clădiri din Cluj vs. din lume – GALERIE FOTO