Monitorul Cartierelor

Boc, foc și pară din cauza blocurilor între case: „Această tendință ne duce la sufocare. Mă uit înfrigurat la strada Brâncuși”

Unele zone din Cluj-Napoca au ajuns să fie un mixt de case și blocuri. Emil Boc s-a arătat dezamăgit de acest lucru, care devine o tendință în orașul de pe Someș.

 

 


Mihai Varga, un clujean plecat în Marea Britanie, designer industrial și cercetător, a vorbit despre problema blocurilor între case din Cluj-Napoca, într-o intervenție la dezbaterea Centrului de Inovare și Imaginație Civică pe tema „Locuire”.

 


Chiar dacă Varga consideră că municipiul Cluj-Napoca se situează în prezent într-o perioadă de aur, există câteva lucruri care strică aspectul orașului și calitatea locuirii.

„Mix toxic de case și blocuri”

Zonele în care, inițial, erau case devin acum „un mixt toxic de case și blocuri”:


„Am să abordez scurt o tematică specifică de urbanism și locuire deoarece din regulile de urbanism derivă și calitatea locuirii. Pe lângă acele derapaje de clădiri pe care le cunoaștem există acele zone în planul urbanistic general destinate restructurării, zone care inițial erau de case, acum devin un mixt toxic de blocuri imense între case. Ați văzut peste tot în presă și în mediul online nemulțumirea cetățenilor față de acele blocuri între case. Asumția din spatele acestor restructurări presupune că în timp zonele se vor dezvolta și vor deveni spații urbane moderne. Totuși, deocamdată nu avem un exemplu de succes în care prin aceste măsuri să se fi îmbunătățit calitatea spațiului și calitatea vieții”, a explicat Mihai Varga.

Pe lângă cele deja menționate, construcțiile de acest fel pot afecta creșterea excesivă a populației pe aceeași suprafață, lucru care duce direct la aglomerare.


„Mai mult, studiile recente de urbanism contemporan sugerează că aceste restructurări trebuie să nu crească excesiv densitatea populației pe aceeași suprafață, on site și să afecteze comunitățile. Vedem că nici infrastructura nu este pregătită pentru astfel de restructurări agresive. Specific pe Calea Mănăștur și în vecinătate, de la regim de P+M, de la case, s-a trecut la un regim de P+6, deci foarte agresiv și apoi ne mirăm că nu mai încăpem pe artera principală a orașului și că strada arată cum arată, tot un bloc și o casă”, a adăugat clujeanul.

Boc: „Degeaba mă străduiesc să fac centură dacă ne înghesuim aici”

Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca a fost de acord cu cele spuse de Mihai Varga. El spune că de multe ori nu este de acord cu metodele de construire și că se gândește la nemulțumirile oamenilor, pe care își dorește să le rezolve cât de curând.


„Domnul Varga a avut o poziție civică corectă. Eu din poziția de conducător a Comisiei de Urbanism unde ascult pe de-o parte vocea arhitecților, pe de altă parte vocea cetățenilor, în dezbateri publice sunt la mijloc. Trebuie să respect o Constituție a orașului bună în foarte multe aspecte, dar trebuie să constat nemulțumirea cetățenilor. Zonele acestea fie de restructurare, fie închegate unde apare celebra formulă «înălțime la cornișă». Dacă facem pe Moților, Calea Mănăștur, Avram Iancu, acum pe Brâncuși. Eu zic că nu mai putem, trebuie respectată înălțimea la cornișă și artera nu face față, dar ei zic că «nu, așa arată din punct de vedere urban bine și așa trebuie să fie închegat». Mă uit cu un ochi, ce să le dau dreptate? Da, într-adevăr la ochi totul pare să fie în regulă, apropo de hotelul de pe Avram Iancu, înălțimea la cornișă e ca să respecte cea de acolo. Trebuie să ne gândim acum când actualizăm PUG-ul cum putem evita adâncirea acestor lucruri, sesizate pe bună dreptate de către oameni și cu sprijinul cetățenilor să vedem ce facem. Eu sunt de acord cu ce spune domnul Varga că această tendință, lăsată la liber, poate să ne ducă la sufocare la un moment dat. Operația a reușit, pacientul a murit”, a spus Emil Boc în timpul dezbaterii.

Primarul este nemulțumit de situația de pe strada Brâncuși și consideră că situația trebuie analizată și gândită ca orașul să nu scape de sub control.

„Eu mă uit cu înfrigurare la strada Brâncuși. Păi dacă toți vor veni să îmi ceară P+6 așa cum s-a început. Fratele meu, degeaba mă străduiesc să fac centură. Am oprit construcția din Borhanci până se termină centura ocolitoare, dar totul va fi înghesuit aici, nu vom mai putea respira. Ce vom face? Când va putea ajunge la 18 m Brâncușiul când e în PUG (Planul Urbanistic General)? Când vom demola jumate din stradă, peste 50 de ani. Aici cred eu că trebuie într-adevăr analizat și gândit astfel încât să nu scăpăm de sub control orașul și calitatea vieții”, a mai spus Boc.

abonare newsletter