Monitorul Cartierelor

Numele pieței Karl Liebknecht din Iris ar putea fi schimbat. Ce mai propun locuitorii cartierului?

Locuitorii din Iris au propus în cadrul ultimei dezbateri publice CIIC reforme precum schimbarea numelui pieței Karl Liebknecht, amplasarea limitatoarelor de viteză ori amenajarea spațiilor pentru activități sportive în parcurile din cartier. Primăria asigură că propunerile expuse de cetățeni vor fi luate în considerare și aplicate în viitorul apropiat.

 

 


Joi, 25 martie, a avut loc dezbaterea Centrului de Inovare și Imaginație Civică - CIIC cu tema „Piața Karl Liebknecht și străzile adiacente”. În cadrul evenimentului s-a discutat despre cum zona va fi schimbată radical în urma amenajărilor propuse, dar și despre propunerile locuitorilor din zonă, care au cerut modificarea numelui pieței Karl Liebknecht, amplasarea limitatoarelor de viteză pentru mașinile de mare tonaj ori amenjarea unor spații prevăzute pentru activități sportive, destinate adulților.

 


Astfel, în cadrul dezbaterii publice online, cetățenii cu spirit civic interesați de proiectul care vizează Piața Karl Liebknecht și străzile adiacente au avut ocazia să intervină pentru a-și expune ideile ori pentru a propune diferite reforme pe care ar dori să le vadă implementate în zona în care locuiesc.

Chestionare pentru locuitorii care doresc modificarea numelui pieței

Una dintre cele mai curajoase propuneri a venit din partea Annei Katona, locuitoare a zonei vizate, aceasta sugerând că oamenii și-ar dori schimbarea numelui pieței Karl Liebknecht.


„Piața noastră se numește «Karl Liebknecht», iar oamenii nu reușesc să scrie ori să pronunțe correct acest nume. Aș vrea să propun să ne întoarcem la numele care a fost pe vremuri, și anume «Sfânta Treime», piața fiind și în apropierea bisericii cu același nume”, a subliniat locuitoarea, în cadrul dezbaterii.

Directorul de dezvoltare în cadrul Primăriei Cluj-Napoca, Ovidiu Cîmpean, a asigurat în acest context că se are în vederea o eventuală modificare a numelui pieței.


„Au mai fost discuții pe acest subiect, fiind propuse nume ale pieței precum «Regele Mihai» sau «Piața Alba Iulia». Am făcut o analiză și am constatat că sunt undeva la peste 80 de locuitori care au în buletin această adresă. Poate reușim să facem un chestionar cu locuitorii din zonă, pentru a vedea dacă majoritatea vor fi de acord. Noi suntem deschiși să luăm în calcul această propunere”, a declarat Ovidiu Cîmpean

Programul Oraș pentru pietoni ajunge în Iris

Locuitoarea Anna Katona a mai atras atenția asupra faptului că locuitorii și-ar dori să aibă la dispoziție echipamente sportive pentru adulți în parcurile Iris și Armătura, cu scopul de a avea posibiltatea să facă exerciții fizice. Ovidiu Cîmpean a precizat că proiectul prevede deja amplasarea aparatelor de fitness în cele două parcuri.


Printre preocupările locuitorilor s-au aflat și cele legate de amplasarea limitatoarelor de viteză pentru mașinile de mare tonaj pe strada Spiru Haret, cu scopul evitării accidentelor rutiere. Arhitectul și proiectantul Planwerk, Tiberiu Ciolacu a menționat în acest context că se dorește descurajarea vitezei, dar și că sunt asigurate accese carosabile în curți, mizându-se pe faptul că lumea parchează pe spațiul privat.

În cadrul ultimei dezbateri a Centrului de Inovare și Imaginație Civică – CIIC s-a arătat că „anul cartierelor începe din Iris”, în cartier urmând să ajungă programul „Oraș pentru pietoni”, în zona Pieței Karl Liebknecht și a străzilor adiacente.

Străzi modernizate în Dâmbul Rotund

Astfel, conceptul de amenajare propus acoperă o suprafață de aproximativ 23.500 mp aflată în domeniul public al municipiului și cuprinde Piața Karl Liebknecht, strada Războieni, strada Puieților, strada Gheorghe Asachi, strada Spiru Haret, strada Postăvarul, strada Nicolae Românul, strada Iris (parțial) și Parcul Iris.

„Anul 2021 va fi anul cartierelor la Cluj-Napoca. Avem în plan zona cartierelor Iris, Dâmbul Rotund, Gară. Pe componenta Oraș pentru pietoni ne dorim amenajarea unor legături pietonale între Piața Liebknecht - Parcul Iris și străzile adiacente. De asemenea, avem în proiect amenajarea de coridoare verzi-albastre: mobilitate sustenabilă de-a lungul cursurilor de apă. Pentru culoarul de mobilitate de-a lungul Someşului - etapa 2 - Parcul Feroviarilor şi Parcul Armătura ne aflăm la faza de licitație pentru execuția lucrărilor: avem cinci oferte în evaluare și am câștigat o contestație la CNSC. În privința parcului Armătura suntem tot în faza de licitație pentru execuția lucrărilor, avem 4 oferte în evaluare și estimăm că în 2021 vom începe lucrările. Pentru culoar de mobilitate de-a lungul Someşului - etapa 3 - zona de la Parcul Armătura şi până la podul Fabricii şi pârâul Chinteni (tronson Someş - str. Oaşului) suntem în faza de achiziție a documentației tehnice”, a declarat primarul Emil Boc, în cadrul dezbaterii.

Legat de modernizarea străzilor, în cartierul Dâmbul Rotund urmează să aibă loc lucrări pe următoarele: Gheorghe Sion, Cucului, Privighetorii, Ionel Teodoreanu. De asemenea, în cartierele Iris și Dâmbul Rotund se vor executa lucrări de întreținere pe mai multe străzi, sunt prevăzute lucrări de modernizare a sistemului de iluminat public, dar și în domeniul siguranței circulației și spațiilor verzi ori în cel al educației prin diverse intervenții de modernizare, extindere și amenajare unități de învățământ.

Iluminat LED și sisteme wifi în Iris

„În ceea ce privește calendarul acestui proiect, ne propunem ca în vara acestui an să finalizăm studiul de fezabilitate și ulterior să lansăm licitația de proiectare și execuție. Dacă nu vor fi contestații, există posibilitatea ca de anul viitor să începem lucrările la reamenajarea acestor spații publice din cartierul Iris, cu mențiunea că ne dorim ca acest proiect să fie finanțat din fonduri europene, pe noile programe pregătite de la nivel european sau național”, a explicat directorul de dezvoltare în cadrul Primăriei Cluj-Napoca, Ovidiu Cîmpean.

Studiul a fost realizat de proiectanții Planwerk și urmărește îmbunătățirea calității locurii, a mobilității și a factorilor de mediu în cartierul Iris, prin optimizarea rețelei de spații publice și spații verzi. Piața Karl Liebknecht și Parcul Iris vor primi o atenție specială, în încercarea de le reda și consolida rolul inițial de centru, respectiv de sub-centru de cartier. Vor fi prioritizate componetele pietonale, velo și vegetale ale spațiului public, fără a pierde din vedere fluiditatea și siguranța traficului motorizat, după cum s-a arătat în cadrul dezbaterii.

Totodată, vor fi implementate în zona vizată și tehnologii urbane moderne precum iluminat LED, facilități pentru vehicule electrice ori sisteme wifi.

Înregistrarea dezbaterii publice pote fi urmărită pe paginile de Facebook Municipiul Cluj-Napoca și CIIC – Centrul de Inovare și Imaginație Civică.

Dezbaterea dedicată cartierului Iris a fost parte a proiectului „Creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor administrative pentru cetățeni – ANTO – CIIC’’, finanțat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 -2020 (POCA).

Următoarea dezbatere CIIC online va avea loc marți, 6 aprilie 2021, tema acesteia fiind reamenajarea Parcului Primăverii din cartierul Mănăștur.

CITEȘTE ȘI

Primarii din inelul 1 al zonei metropolitane Cluj, „mână în mână” pentru amenajarea malurilor Someșului, de la Gilău până la Bonțida

Ultimele Stiri
abonare newsletter