Monitorul Cartierelor
Dezvoltarea Pieței Mihai Viteazu, blocată din anii '90 de Hotel Cristian: „Îndepărtăm construcțiile parazitare”
„Construcțiile parazitare” precum Hotelul Cristian blochează dezvoltarea urbanistică a Pieței Mihai Vitezu încă din anii '90. Subiectul a ajuns iar pe masa consilierilor locali.
Alexandra Oană, consilier local USR, a adus din nou în discuție subiectul controversat al Hotelului Cristian din Piața Mihai Viteazu.
Reprezentanți ai Primăriei s-au întrunit pentru a discuta despre soluțiile în cazul hotelului „problemă”:
„Din nou despre Hotel Cristian - Am participat ieri, împreună cu colegul meu George Trif, la o întâlnire cu reprezentanți ai Primăriei pe tema Hotelului Cristian.
Am apreciat disponibilitatea participanților la discuție de a lămuri istoria încâlcită a acestui imobil și de a-și asuma demersurile necesare pentru a remedia o problemă ce în urmă cu câteva luni părea de neclintit”, a mărturisit Alexandra Oană.
„Construcțiile parazitare” blochează zona din anii '90
Consilierul local a explicat că încă din anii '90, „construcțiile parazitare” precum Hotelul Cristian blochează Piața Mihai Viteazu de la dezvoltare urbană.
Acum a venit timpul pentru rezolvarea acestei mari probleme, în special pentru că urmează ca întreaga zonă din jurul hotelului să fie modernizată.
Zona ar trebui debarasată de toate aceste construcții care scad valoarea zonei în curând.
„Primul pas agreat este inițierea unei expertize extrajudiciare care să clarifice situația extrem de incertă a hotelului și pe care să ne întemeiem viitoarele acțiuni legale. Concursul de soluții pentru modernizarea Liceului Bălcescu și a străzilor din jur va fi lansat în curând, iar tema concursului trebuie să includă premisa că zona va fi debarasată de toate construcțiile parazitare ce, din punct de vedere urbanistic, o blochează în anii '90”, va adăugat Oană.
Gheretele ce astupă Canalul Morii vor dispărea
Odată cu eliberarea zonei de construcții nedorite, Primăria va scăpa și de gheretele ce astupă Canalul Morii. Totuși, dispariția gheretelor nu reprezintă o muncă atât de dificilă, având în vedere că în curând contractul de concesiune pentru acestea va expira.
„În cazul gheretelor ce astupă Canalul Morii rezolvarea e mai facilă întrucât contractul de concesiune expiră în perioada următoare însă în cazul Hotelului Cristian trebuie să ne asigurăm că parcugem pașii necesari pentru a îndepărta și acest imobil construit fără nicio încadrare în peisaj sau lege.
Nu va fi simplu să reparăm o situație ce trenează deja de decenii, dar e ceea ce datorăm clujenilor”, a mai spus consilierul.
Emil Boc, despre Hotelul Cristian: „Instanță va descâlci problema”
Emil Boc a vorbit și el în nenumărate rânduri despre hotelul Cristian. El a susținut, la finalul lunii mai, că proprietarul nu deține întreg terenul, ci doar hotelul, iar problema ar data încă din anii '90. Totodată, edilul spune că el nu a semnat nicio autorizație de când e în funcție, pentru acea clădire:
„E moşternirea anilor '90. Eu am spus şi celor din Consiliu Local, este o aberaţie juridică sau bizarerie juridică. Când îl întăbulezi trebuie să ai terenul pe care ai proprietarea. În anii '90 a fost posibil să se întăbuleze printr-o sentinţă judecătorească acel hotel. De când sunt primar, nu am semnat niciun fel de autorizaţie. Am verificat, toată lumea m-a întrebat, nu e semnată nicio autorizație de mine din 2004 încoace. Toate celelalte autorizații au fost semnate înainte de 2004. Atunci el poate să-l vândă, dar nu ştiu la cine, că nu are situaţia juridică stabilită, nu-i al lui, terenul nu îi aparţine investitorului, doar hotelul. El nu se poate moderniza”, a spus Emil Boc.
Deși Primăria Cluj-Napoca vrea modernizarea întregii zone, acest lucru nu se va putea face până nu va fi rezolvată problema Hotelului Cristian, fiind o „utilizare abuzivă a domniului public al orașului”. Situația va fi „descâlcită” în instanță:
„Sunt mai multe căi, în instanţă durează foarte mult, dar nu vom abandona nici această etapă. Până la urmă, acolo este o utilizare abuzivă a unui domeniu public al orașului. E moștenire pe care încercăm să o descâlcim cu documente legale. Nu am nimic personal cu proprietarul. Nu îl cunosc. Din perspectiva oraşului, încerc să găsesc o soluţie ca lucrurile să meargă mai departe. Am stabilit o echipă care lucrează acum la toate alternativele legale și posibile. Noi vrem, dacă este posibil, să rezolvăm cât mai repede, pentru că avem în vedere modernizarea întregii arii: Canalul Morii, Liceul Nicolae Bălcescu. E o problemă juridică. Nu ştiu ce viziune are proprietarul, până la urmă tot o instanţă ne va descâlci problema”, a declarat primarul.
FOTO: Alexandra Oană