Monitorul Cartierelor

A fost lansată licitația pentru modernizarea Căii Mănăștur. Primăria pune la bătaie peste 27 mil. lei

Primăria Cluj-Napoca a lansat recent licitația pentru lucrările de modernizare a Căii Mănăștur și a străzilor adiacente.

 

 


Licitația pentru servicii de proiectare și execuție lucrări pentru obiectivul „Modernizare Calea Moților - Calea Mănăștur - Strada Uzinei Electrice - Strada Oțetului - Strada Mărginașă” a fost publicată recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).

 


Contractul este estimat la 27.826.835 de lei, bani proveniți din fonduri bugetare, bani împărțiți astfel, confrom caietului de sarcini al lucrării: Etapa I - valoarea estimată a serviciilor de proiectare, inclusiv asistența din partea proiectantului pe perioada de execuție a lucrărilor este de 1.242.692,74 lei fără TVA; Etapa II - valoarea estimată a lucrărilor este de 26.584.142,61 lei fără TVA. Valoarea capitolului de diverse și neprevăzute este de 4.033.399,92 lei fară TVA și nu este inclusă în valoarea estimată a lucrărilor.

Din ofertele ce vor fi depuse, firma câștigătoare a contractului va fi aleasă pe criteriul „cel mai bun raport calitate - preț”, componenta financiară având o pondere de 90%, iar factorul tehnic (echipa de implementare), o pondere de 10% din punctajul obținut.


Termenul limită de depunere a ofertelor este data de 12 august 2021. Durata lucrării este de 18 luni.

Exproprierile pentru modernizare ar putea lăsa mai multe familii fără case

Procedura de consultare publică privind modernizarea Căii Mănăștur și a zonelor adiacente „scoate la lumină” cazurile unor familii clujene afectate de exproprierile realizate în vederea realizării proiectului propus. Piațeta prevăzută în proiect ar putea afecta câteva familii, care sunt nevoite să renunțe la casele lor pentru construirea acesteia. Există nemulțumiri și în zonele în care se urmărește lărgirea benzilor de circulație.


Zona reglementată prin PUZ cuprinde Calea Mănăştur (tronsonul de la nr. 1 până la intersecţia cu str. Câmpului), Calea Moţilor (tronsonul de la nr.86 până la nr. 147), str. Mărginaşă (tronsonul de la nr. 1 până la intersecţia cu str. B.P. Haşdeu), arteră de legătură între Calea Moţilor şi str. Uzinei Electrice, precum şi parcelele adiacente acestor străzi.

„Subsemnaţii, împreună cu cei doi copii şi nepoţii, locuim în cele două imobile de pe strada Moţilor nr. 118, ai căror proprietari suntem. În urma comunicării primăriei, aflăm că proprietăţile sunt amplasate în zona propusă pentru spaţii de tip piaţetă şi că sunt propuse spre demolare/expropriere. Având în vedere cele reiterate, spectrul demolării/exproprierii planează asupra vieţii subsemnaţilor. De asemenea, imobilele nu stau în calea lărgirii străzilor. Ne opunem acestui plan”, au arătat proprietarii imobilului, în vârstă de peste 70 de ani.


Nu este singura plângere de acest gen, un alt imobil care ar urma să fie demolat fiind în proprietatea unei văduve din Cluj-Napoca, care ar putea rămâne pe drumuri în urma exproprierii.

Locuitorii unei case de pe strada Mărginașă au invocat inclusiv motive morale legate de tăierea unui liliac care are vârsta de aproximativ 100 de ani și care reprezintă „unul din punctele de frumusețe rară a zonei, cu o valoare morală deosebită pentru familie”. Liliacul se află pe proprietatea locuitorilor, iar tăierea acestuia ar trebui să fie realizată pentru lărgirea drumului din zonă.

Ce lucrări vor fi realizate pe străzile vizate?

Conform documentației puse la dispoziție de municipalitate, proiectul „Modernizare și dezvoltare circulație Calea Moților – Calea Mănăștur – str. Uzinei Electrice – str. Mărginașă” prevede următoarele investiții:

- Patru benzi de circulație pe Calea Mănăștur, cu o lățime de trei metri liniari, iar la intersecția cu strada Mărginașă se vor realiza cinci benzi de circulație;
- Trei benzi de circulație pe strada Mărginașă cu o lățime de 2,90 ml;
- Patru benzi de circulație pe strada Oțetului cu o lățime de 3 ml, iar la intersecția cu Calea Moților se vor realiza cinci benzi de circulație;
- Patru benzi de circulație pe tronsonul Calea Moților – între strada Mărginașă și strada Moldovei, cu o lățime de 3 ml;
- Trotuare pe ambele părți ale carosabilului cu lățimi între 2 și 5 ml;
- Piste de biciclete în ambele sensuri pe Calea Mănăștur, Calea Moților și strada Oțetului cu o lățime de 2 ml.

CITEȘTE ȘI

Paşi înainte pentru modernizarea Căii Mănăștur. PUZ-ul proiectului a fost adoptat

 

 

 

abonare newsletter