Politică

Încă o şansă pentru cei care au pierdut ajutoarele sociale

<p><img src="documente/stories/2012/02_februarie/07/04 cantina de ajutor social_rl03 1.jpg" border="0" style="margin: 2px 5px; float: right;" />Cei care au pierdut ajutoarele sociale din cauză că nu şi-au plătit taxele şi impozitele locale pe case, terenuri şi maşini mai au o şansă: amânarea sau plata eşalonată a datoriilor.</p>

În judeţul Cluj, aproximativ 750 de persoane şi-au pierdut, de la 1 februarie, ajutoarele sociale din cauza datoriilor la plata impozitelor locale. Dacă nu îşi vor plăti datoriile în termen de cinci luni, vor pierde definitiv ajutoarele de la stat.

Ajutoarele sociale se mai acordă în prezent doar dacă beneficiarii respectă anumite criterii, potrivit noii legi. Printre aceste condiţii se numără plata la timp a impozitelor şi taxelor locale. Astfel, cei care nu şi-au plătit încă impozitele pe anul trecut nu mai primesc ajutor social. În judeţul Cluj, aproximativ 750 de persoane se află în această situaţie şi le-a fost suspendat ajutorul social până în momentul în care îşi achită restanţele. La nivel naţional, 73.000 de persoane se află în această situaţie.  

Legea care permite eşalonarea datoriilor

Reprezentanţii Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale au anunţat că există totuşi o şansă pentru cei care nu mai primesc acum ajutoarele sociale din cauza datoriilor la plata taxelor şi impozitelor locale. Astfel, există o Ordonanţă de Guvern din anul 2003 care permite eşalonări şi amânări la plata impozitelor şi altor obligaţii la bugetul local, dar şi „scutiri sau reduceri de impozite şi taxe locale, în condiţiile legii”. Potrivit reprezentanţilor Ministerului, „pentru acordarea înlesnirilor la plată, creditorii bugetari locali vor cere debitorilor constituirea de garanţii”.

Eşalonare, dar numai  pentru cei într-adevăr săraci

„Ministerul Muncii nu încurajează primăriile să stabilească noi termene pentru plata impozitelor locale. Excepţie fac numai cetăţenii care se află într-o situaţie financiară realmente dificilă. Facem aceste precizări întrucât bilanţul arată ca 10,21 % din totalul beneficiarilor înregistrează restanţe. Restul de 89,7 % sunt cu plata la zi”, a declarat Ioana Şanta, purtătorul de cuvânt al Ministerul Muncii. Ea a adăugat că acelaşi bilanţ arată că cele mai vulnerabile categorii, cetaţenii care primesc alocaţie de susţinere a familiei şi venit minim garantat, înregistrează cele mai mici restanţe.

Datorii vechi de 10 ani

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Muncii, beneficiarii de indemnizaţie de creştere a copilului, care au venituri net mai mari, au datorii vechi şi de 10 ani de zile. Din datele centralizate de Agenţia Naţională de Plaţi şi Inspecţie Socială reiese că în sectorul 6 din Bucureşti, un beneficiar care are un drept de 2.578 lei pe lună, pentru indemnizaţia de creştere a copilului, are o datorie de aproape 3.800 lei, iar în sectorul 2 din Bucureşti, un beneficiar care primeşte 3.400 lei, indemnizaţie de creştere a copilului, are o datorie de peste 25.500 lei.

Cum pot primi datornicii, din nou, ajutoare?

Toţi cei care au restanţe la plata impozitelor locale nu mai primesc ajutoare sociale de la 1 februarie. Dacă cetăţenii îşi achită obligaţiile locale, într-o perioadă de cinci luni,  reintră în plată şi vor primi, inclusiv, drepturile din urmă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter