Politică

Nevoile clujenilor au spus adio toaletei din curte

<p><img src="documente/stories/11_noiembrie/12_ziua/canalizare.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />90% dintre locuitorii judeţului Cluj sunt racordaţi la sistemul public de canalizare, ceea ce plasează Clujul pe locul I în ţară.</p>

În ultimii 16 ani, au fost făcute investiţii de 300 milioane de euro pentru modernizarea, reabilitarea şi extinderea sistemului de canalizare din Cluj. O mare parte din bani provin din fonduri europene.

La nivel naţional, puţin peste 51% dintre români au servicii de canalizare, arată o analiză realizată de econtext.ro. Dacă la nivelul întregii ţări situaţia din acest punct de vedere nu este foarte bună, în unele judeţe, aproape toată populaţia are toaletă şi duş în casă. Astfel, potrivit analizei citate, judeţul Cluj se află pe primul loc în ţară din acest punct de vedere cu peste 622.000 de persoane cu toaletă şi duş în locuinţă, dintr-un total al populaţiei de 692.339, ceea ce înseamnă un procent de aproape 90%. Conform econtext.ro (vezi aici), a doua poziţie este ocupată de Bucureşti, cu 89% dintre locuitori racordaţi la sistemul de canalizare, urmat de Brăila, cu 84%.

Investiţii de 300 milioane euro în reţeaua de canalizare


Faptul că judeţul Cluj se află pe locul I în ţară în ceea ce priveşte numărul persoanelor cu toaletă şi duş în locuinţă se poate explica prin numărul mare de proiecte derulate pentru modernizarea, reabilitarea şi extinderea sistemului de canalizare. Conducerea Companiei de Apă Someş SA (CASSA) Cluj a subliniat că începând cu anul 1994 şi până în prezent au fost făcute investiţii de 300 de milioane de euro în cadrul programelor de modernizare, reabilitare şi extindere a sistemului de canalizare.
Dorin Ciatarâş, directorul CASSA, a declarat că programele de investiţii cu finanţare europeană au început în anul 1994. A urmat un program de dezvoltare a utilităţilor municipale, în perioada 1996 – 2001, apoi au fost realizate investiţii printr-un program ISPA (Instrument Structural Pre-Aderare). În perioada 2006 – 2008, a fost realizate lucrări de modernizare, reabilitare şi extindere printr-un program de dezvoltare a infrastructurii oraşelor mici şi mijlocii, mai exact Dej, Gherla şi Huedin.

În prezent se desfăşoară un alt program post-aderare, valabil în perioada 2008 – 2013.

Lipsa canalizării provoacă boli infecţioase

Raportul „România – dosare politice pentru Guvernul României“, realizat de specialiştii Băncii Mondiale în anul 2009, arăta că numai 13% din locuinţele din mediul rural erau racordate la o reţea centrală de alimentare cu apă, acesta fiind cel mai mic procent din UE, unde există o medie de 54%. Medicii atenţionează că lipsa canalizării şi a racordării la alimentare cu apă sunt cauze majore în declanşarea bolilor infecţioase. Rapoartele UE mai arată că numărul cazurilor de hepatita de tip B din ţara noastră sunt duble faţă de media din UE, iar în ceea ce priveşte incidenţa tuberculozei suntem primii din UE. În urmă cu doi ani, incidenţa TBC era de 87 de cazuri la 100.000 de locuitori. În 2010, în judeţul Cluj, incidenţa TBC era de 41 de cazuri la 100.000 de locuitori.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter