Politică

Se reevaluează ofertele pentru achiziţia de tramvaie

<p>Licitaţia privind achiziţionarea noilor tramvaie a fost contestată la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor de firma Astra Arad. Motivul? Uşile nu sunt duble.</p>

Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a emis o decizie prin care impune reevaluarea ofertelor depuse la Primăria Cluj-Napoca pentru achiziţia de tramvaie.

Cumpărarea garniturilor face parte dintr-un proiect derulat pe bani europeni care are ca obiect refacerea liniei de tramvai din oraş, care are o valoare de circa 163 milioane de lei, din care peste 120,7 milioane de lei nerambursabili.

„Din verificările noastre, făcute după ce am primit decizia CNSC, a rezultat că oferta care a câştigat ar fi neconformă deoarece ar avea o uşă simplă în loc de o uşă dublă. Societatea care a câştigat a depus o cerere de intervenţie, care a fost de respinsă de CNSC. Este printre puţinele dăţi când o asemenea cerere a fost respinsă, oferta fiind neconformă cu ceea ce s-a cerut iniţial”, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, primarul interimar al municipiului, Radu Moisin.

El a adăugat că diferenţa de preţ dintre ofertele clasate pe locul I şi pe locul II este de 429.000 de euro pentru o garnitură de tramvai.

Primarul interimar radu Moisin a precizat că în prezent Comisia de licitaţie a primăriei are trei variante la dispoziţie, respectiv reevaluarea întregii proceduri şi declararea ofertei câştigătoare ca neconformă, anularea licitaţiei sau atacarea în instanţă a deciziei CNSC.

Oricare dintre aceste variante ar însemna ca achiziţionarea şi punerea efectivă în funcţiune a tramvaielor să fie întârziată cu cel puţin o lună.

Contractul de achiziţie a noilor tramvaie a fost atribuit în decembrie anul trecut firmei SC Pojajzdy Szynowe PESA Bydgoszcz SA din Polonia.

Compania poloneză a oferit preţul de 6,4 milioane de lei fără TVA, pe bucată. Tramvaiul are o capacitate de 296 de călători şi un termen de garaţie de şase ani. Primăria Cluj-Napoca ar urma să achiziţioneze 12 tramvaie.

Deocamdată lucrările de modernizare a celor 26 de kilometri de linie de tramvai se află în plină desfăşurare. Termenul limită expiră peste 41 de luni.

 

abonare newsletter