Politică

La Cluj, 15 martie s-a vrut o sărbătoare a comunității

<p>Etnicii maghiari din Cluj au sărbătorit, ieri, ziua maghiarilor de pretudindeni. Manifestările au început dimineaţa, cu un marş al tinerilor maghiari, după care participanții au luat parte la o slujbă religioasă oficiată la Biserica Sfântu Mihail.</p>

Poetul Petofi Sandor, unul dintre eroii revoluţiei ungare, a locuit în Cluj-Napoca, unde este amplasată şi o plăcuţă memorială. Clădirea a devenit, în timp, locul de „pelerinaj” al maghiarilor din Cluj, acolo unde a avut loc a doua parte a manifestărilor dedicate Zilei maghiarilor de pretudindeni.

În jur de o mie de etnici maghiari, fluturând steagul Ungariei, cântând cântece patriotice şi recitând poezii, au ajuns, în jurul orei 13 în faţa clădirii în care a locuit Petofi Sandor. Acolo, corul Liceului Unitarian a deschis ceremonia depunerilor de coroane.

Reprezenztanţi de seamă ai maghiarilor, printre care Mate Andras şi Eckstein-Kovacs Péter, alături de oficiali ai autorităţilor locale: Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Florin Stamatian, prefectul judeţului şi Radu Moisin, primarul interimar al municipiului Cluj-Napoca.

Alin Tișe: „E o sărbătoare care trebuie tratată cu respect”

Preşedintele CJ, Alin Tişe a fost aplaudat în momentul în care a salutat oamenii atât în română, cât şi în maghiară.

Acesta a declarat că „asistăm la un moment important pentru comunitatea maghiară, iar eu cred că normalitatea de care Clujul a dat dovadă de-a lungul anilor trebuie să continue şi de fiecare dată atunci când concetăţeni de-ai noştri – fie că vorbim de români, maghiari sau de alte naţionalităţi – îşi sărbătoresc ziua – în cazul nostru Ziua maghiarilor de pretutindeni – cred că trebuie tratată cu respect, cum trebuie tratată orice sărbătoare a oricărui cetăţean care trăieşte aici. Le doresc să aibă o sărbătoare frumoasă şi să continue în acest proces democratic prin care fiecare dintre noi punem umărul în a dezvolta această comunitate a noastră”.

Prefectul judeţului, Florin Stamatian, a citit mesajul transmis cu această ocazie de premierului Mihai Răzvan Ungureanu, iar primarul interimar al municipiului, Radu Moisin, a spus că românii, împreună cu ungurii, reprezintă o comunitate.

Consulul general al Ungariei la Cluj, Szilagyi Matyas, a spus, la rândul său, că e important pentru comunitatea maghiară să poată sărbători împreună cu românii Ziua maghiarilor de pretutindeni. „Trebuie să putem să sărbătorim împreună această zi”, a precizat Szilagyi.

 

abonare newsletter