Politică

Pregătirile pentru parlamentare intră în linie dreaptă

<p><strong><img src="documente/stories/2012/10_octombrie/30/alexa m 2.jpg" border="0" alt="Liviu Alexa este primul independent clujean care se bate să ajungă în Parlament" title="Liviu Alexa este primul independent clujean care se bate să ajungă în Parlament" width="451" height="257" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Ieri a fost ultima zi de depunere a candidaturilor pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie.</strong></p>

Cei care s-a înscris ieri, oficial, în cursa pentru parlamentare au fost candidatul independent Liviu Alexa, reprezentanţii PPMT, ai PRM şi cei ai PPDD. Surpriza PRM a fost candidatura lui Gheorghe Funar, care îşi doreşte un nou mandat de senator la Colegiul 1. PRM va avea, la alegerile parlamentare din 9 decembrie, candidaţi la toate colegiile de deputaţi şi senatori. Partidul lui Dan Diaconescu are, de asemenea, candidaţi la toate colegiile senatoriale şi de deputaţi şi îşi propune să câştige cât mai multe mandate în Parlamentul României. Candidaţii ARD şi cei ai USL s-au înscris luni, oficial, în cursa pentru parlamentare.


 


Ce spune legea despre depunerea candidaturilor

Potrivit legii, fiecare partid politic, alianţă politică, alianţă electorală sau organizaţie a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale depune la biroul electoral de circumscripţie patru exemplare originale ale listei candidaţilor pentru respectiva circumscripţie, patru fotocopii ale actului de identitate al fiecărui candidat, un exemplar original şi trei fotocopii ale dovezilor constituirii depozitelor bancare, pentru fiecare candidat - cinci salarii minime brute pe ţară în contul deschis de Autoritatea Electorală Permanentă.
Totodată, se depun patru exemplare originale ale declaraţiilor de acceptare a candidaturii, patru exemplare originale ale declaraţiilor de avere şi de interese ale candidaţilor, pentru fiecare candidat, şi patru exemplare ale declaraţiilor de apartenenţă sau neapartenenţă la securitate ca poliţie politică ale fiecărui candidat născut înainte de 1 ianuarie 1976.


 


Candidaturile în mai multe colegii

Candidaturile în mai multe colegii uninominale atât pentru funcţia de deputat, cât şi pentru cea de senator sunt nule de drept. Prin excepţie, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale pot depune aceeaşi candidatură pentru Camera Deputaţilor în mai multe colegii uninominale.
În perioada 31 octombrie - 7 noiembrie birourile electorale de circumscripţie trebuie să transmită BEC tabelele cu candidaţii.
Cel mai târziu la data de 7 noiembrie candidaturile vor rămâne definitive. În termen de trei zile de la rămânerea definitivă a candidaturilor, cel mai târziu la data de 10 noiembrie, se va stabili ordinea în care se tipăresc numele candidaţilor pe buletinul de vot.
Campania electorală va începe în data de 9 noiembrie şi se va încheia în data de 8 decembrie.


abonare newsletter