Politică

Transportul în Cluj-Napoca, de la tunel subteran la telecabine „zburătoare”

<p><strong><img src="documente/stories/2013/04_aprilie/25/desc 04-25.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Primarul Emil Boc anunţa anul trecut că vrea să facă un tunel pe sub centrul municipiului. Acum, este invitat să facă telecabine „zburătoare”. </strong></p>

Bucureşti, Cluj-Napoca, Chişinău şi Budapesta au fost invitate să participe la un proiect cu fonduri europene care presupune realizarea unui sistem de transport suspendat, cu telecabine, după cum afirmă Ion Dedu, directorul Direcţiei Transporturi, Drumuri şi Sistematizarea Circulaţiei din Primăria municipiului Bucureşti. Acest sistem are capacitatea să transfere un mare număr de călători în interiorul şi împrejurul oraşului.


Primăria Bucureşti a primit invitaţia, în luna februarie, de la compania Overland Transport Systems din Anglia, ca urmare a unei recomandări a Comitetului Regiunilor de la Bruxelles. Bucureştenii nu au stat prea mult pe gânduri şi au întocmit un proiect de hotărâre care va fi discutat în cadrul şedinţei de Consiliu General de mâine.

„Proiectul, aflat pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti, oferă municipalităţii posibilitatea de a participa la selecţia organizată la Bruxelles, implementarea acestuia fiind condiţionată de decizia reprezentanţilor de la Bruxelles. Dacă Bucureştiul va fi selectat pentru implementarea proiectului, municipalitatea va aplica pentru obţinerea finanţării puse la dispoziţie de Uniunea Europeană”, a declarat Ion Dedu, citat de gandul.info.


Linia de transport, la 10-15 metri deasupra solului

Cabinele vor putea să transporte cel mult patru persoane sau un scaun cu rotile şi o persoană, maxim două. Linia - traseu va fi parte a unei reţele urbane înscrise într-un areal situat de-a lungul şi deasupra străzilor şi cursurilor de ape, la o înălţime medie de 10 - 15 metri de la nivelul solului.

Conform sursei citate, liniile - traseu se ramnifică şi coboară în zona punctelor de oprire intens circulate, care vor avea acces uşor, fie de la nivelul străzii ce are corespondent traseul, fie în incinta marilor centre comerciale, a gărilor, a terminalelor de aeroporturi, sau alte pucte pe care municipalitatea le va stabili.


Emil Boc ia în râs transportul „zburător” al bucureştenilor

Primarul Emil Boc a declarat că nu a primit niciun fel de invitaţie să participe la acest proiect şi consideră că proiectele cu autostrăzi „zburătoare” au rămas doar pe hârtie, făcând aluzie la ideea lui Sorin Oprescu de a face o autostradă suspendată. „Trebuie să avem un transport decent înainte să vorbim despre autostrăzi zburătoare pentru că au mai vorbit şi alţii de autostrăzi zburătoare şi au rămas cu zburatul şi cu autostrăzile pe hârtie”, a afirmat Boc.

Primarul Clujului vrea în schimb tunel

Dacă primarul Emil Boc nu agreează ideea unei linii de transport suspendată la 10-15 metri deasupra solului, el este în schimb adeptul tunelurilor. La începutul acestui an, Boc anunţa că Primăria vrea să reia un proiect din 2008 prin care să fie realizat un tunel pe sub centrul oraşului. Costul realizării acestuia s-ar ridica la aproximativ 100 milioane euro. Autorităţile locale speră să atragă 70 milioane euro din fonduri europene, iar restul să fie alocaţi din bugetul local.


Tunelul va avea intrarea pe strada Clinicilor, va traversa zona centrală şi va avea ieşire pe bulevardul 21 Decembrie 1989.

Ultimele Stiri
abonare newsletter