Politică

Restanţele anului politic 2013

Proiectul descentralizării şi cel al revizuirii Constituţiei ar fi trebuit să reprezinte priorităţile guvernării USL pentru 2013.

Guvernul și-a asumat anul acesta răspunderea în Parlament pe descentralizare, proiect care a atras criticile opoziției şi care nu a avut semnături suficiente pentru a introduce o moțiune de cenzură. Nici regionalizarea nu a înregistrat un pas înainte în 2013. Astfel, proiectul descentralizării nici măcar nu a mai fost dezbătut, puterea argumentând că se pierde timpul. Revizuirea Constituţiei a fost, de asemenea, abandonată pentru moment.

Număr record de amendamente pe descentralizare

Proiectul descentralizării a avut parte de câteva mii de amendamente din partea senatorilor și deputaților. Premierul declara că cele mai multe amendamente privind descentralizarea sunt legate de anexă, adică de scrierea corectă a suprafețelor și clădirilor, și au fost depuse de unii dintre deputați în urma unor discuții cu miniștri. Guvernul a adoptat, în noiembrie, în ședință extraordinară, proiectul de lege privind descentralizarea cu 568 de amendamente din cele 2.040 depuse de parlamentari.


Pe 23 noiembrie PDL a sesizat CCR cu privire la neconstituționalitatea unor prevederi din legea descentralizării pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea, documentul fiind semnat de 70 de deputați. Curtea Constituțională a stabilit că va dezbate în 11 decembrie sesizarea, însă ulterior a amânat pronunțarea pentru 10 ianuarie 2014. Președintele Traian Băsescu a susținut recent că el nu crede că legea descentralizării va trece de Curtea Constituțională, adăugând că o va retrimite Parlamentului în cazul în care ajunge la promulgare în forma inițială.

USL Cluj se laudă cu o pistă începută de pedelistul Alin Tișe

Pe de altă parte, deşi reprezentanţii puterii de la Cluj au promis că vor face lobby la Bucureşti pentru proiectele clujenilor, cele mai multe din acestea vor rămâne abandonate în sertarele de la Camera Deputaţilor sau Senat. 2013 se încheie astfel cu restanţe şi proiecte ratate, în ciuda promisiunilor din campania electorală. Social-democraţii clujeni au dat totuşi asigurări că marile proiecte de infrastructură ale Transilvaniei vor fi o prioritate pentru Guvernul Ponta, în 2014. Declaraţiile „sforăitoare“ au venit  ca reacție la acuzele repetate că această zonă este tratată de cei de la putere ca o Cenuşăreasă. Până atunci, reprezentanții locali ai puterii se laudă cu pista de la aeroport începută de Alin Tișe.

Ultimele Stiri
abonare newsletter