Politică

Traian Băsescu îi cere lui Victor Ponta să modifice Codul de procedură penală

Președintele Traian Băsescu îi solicită premierului Victor Ponta să opereze vineri modificările la Codul de procedură penală prin ordonanță de urgență, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

"Președintele României îi cere prim-ministrului Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta, să opereze astăzi (n.r. vineri), prin ordonanță de urgență a Guvenului, modificările la Codul de procedură penală solicitate, încă din luna septembrie a anului trecut, de președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), doamna Livia-Doina Stanciu, și de procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), doamna Laura-Codruța Kövesi", se arată în comunicat.

Președintele Traian Băsescu a declarat joi că își asumă promulgarea Codului de procedură penală și eroarea că nu a înțeles articolul 140 din respectivul act normativ, referitor la interceptări, și a subliniat că premierul Victor Ponta poate să corecteze acest lucru.


Președintele a susținut că în cazul în care premierul Victor Ponta nu face modificările necesare articolului 140 din Codul de procedură penală, atunci șeful Executivului devine "scutul oamenilor corupți".

Anterior, șeful statului i-a transmis premierului o scrisoare în care i-a solicitat, în baza articolului 80 aliniatul 2 din Constituție, ca Guvernul să adopte o ordonanță de urgență prin care să modifice dispozițiile Codului privind procedura de emitere a mandatului de supraveghere tehnică.


Premierul Victor Ponta a precizat joi că ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, va centraliza vineri propunerile venite de la CSM cu privire la Codul de procedură penală, urmând ca acestea să fie discutate miercuri în ședința de guvern.

El a explicat astfel motivele pentru care nu a luat în calcul o ordonanță de urgență pentru modificarea Codului de procedură penală: "Pentru că ordonanțe de urgență în cazul modificării Codului penal și Codului de procedură penală nu a dat nimeni din 2009 încoace și Codul făcut de dl Boc și de dl Predoiu și promulgat de dl Băsescu cred că nu trebuia să aștepte ultima zi ca să spună că nu este bun. Dacă l-au făcut pentru corupți, trebuie să spună dl Băsescu", relatează Agerpres.

Ultimele Stiri
abonare newsletter