Politică

Azi în Parlament- Luni începe o nouă sesiune

Senatul şi Camera Deputaţilor încep, luni, o nouă sesiune parlamentară, cele mai importante proiecte vizând revizuirea Constituţiei şi un nou Cod Rutier.

Tot în această sesiune parlamentară se va decide şi în legătură cu amnistierea şi graţierea.

Comisia pentru revizuirea Constituţiei se întruneşte luni

Comisia parlamentară comună pentru revizuirea Constituţiei îşi va relua activitatea din prima zi a sesiunii, cu prezentarea amendamentelor formulate ca urmare a observaţiilor şi propunerilor Comisiei de la Veneţia şi ale celor din avizul Consiliului Legislativ. Întrunirea ar fi trebuit să aibă loc săptămâna trecută, însă codul roşu i-a ţinut pe parlamentarii din comisie acasă.


Unele din prevederile iniţiale din proiectul de revizuire a Constituţiei urmează să fie rediscutate, amendate sau chiar eliminate.

Proiectul de revizuire va trebui adoptat de Camera Deputaţilor şi de Senat cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere. Revizuirea Constituţiei va fi definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.


Amnistierea şi graţierea, restanţele de anul trecut

Iniţiativa privind aministerea şi graţierea va fi şi aceasta reluată, după ce la sfârşitul anului trecut a fost scoasă de pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor în urma numeroaselor critici determinate de amendamentele adoptate de Comisia juridică, prin care se prevedea amnistierea infracţiunilor pedepsite cu închisoare de până la şase ani şi graţierea pedepselor cu închisoarea de până la şapte ani.

Aurelia Cristea: „Educaţia, pe lista de priorităţi“

Deputatul Aurelia Cristea (PSD): „Îmi propun să sprijin şi să iniţiez mai multe proiecte legislative în domeniul educaţiei, de asemenea, acordarea unei mai mari atenţii copiilor supradotaţi şi educarea copiilor prin sport sunt alte priorităţi.


În domeniul sănătăţii voi avea ca preocupări taxa de claw-back şi asigurarea unui cadru legislativ mai favorabil medicilor de familie. Legea antifumatului în spaţiile publice, este de asemenea, importantă. Domeniul fiscal va fi de asemenea, o prioritate, alături de îmbunătăţirea legislaţiei în domeniul urbanismului“.  

abonare newsletter