Politică

Azi în Parlament - PDL a părăsit lucrările Comisiei de revizuire a Constituţiei. Tişe: Se încalcă statul de drept!

Comisia parlamentară comună de revizuire a Constituţiei ar fi trebuit să dezbată luni, mai multe aspecte legate de acest proiect, însă democrat liberalii au părăsit sala.

Parlamentarii PDL au părăsit, luni, dezbaterile din Comisia pentru revizuirea Constituţiei, după respingerea propunerii ca această comisie să reia discuţiile la toate articolele din legea fundamentală, pentru a o pune de acord cu referendumul, cu deciziile CC şi recomandările Comisiei de la Veneţia.

La începutul şedinţei, deputatul democrat-liberal Ioan Oltean a propus ca membrii comisiei să reia dezbaterile pe fond, de la primul articol, pe legea fundamentală, solicitarea sa întrunind doar cinci voturi „pentru“, din partea parlamentarilor PDL şi a deputatului UDMR Mate Andras Levente, şi 18 voturi „împotrivă“.

Ulterior votului, parlamentarii PDL au părăsit sala, Ioan Oltean precizând că nu vor participa la lucrări în condiţiile în care solicitările lor au fost respinse.


Alin Tişe, senator PDL: „Se încalcă statul de drept“

Senatorul PDL, Alin Tişe, a anunţat că PDL va ataca la Curtea Constituţională proiectul de revizuire a Constituţiei întrucât Legislativul este obligat să respecte decizia referendumului din 2009 prin care românii s-au exprimat covârşitor în favoarea unui Parlament unicameral, cu un număr redus de parlamentari. „Proiectul elaborat de USL este un nou atac la adresa statului de drept şi se situează în afara Constituţiei. Revizuirea trebuie să fie în conformitate cu Legea fundamentală şi cu deciziile Curţii Constituţionale”, a declarat democrat-liberalul.

El s-a referit la decizia CCR nr. 682 din 27 iunie 2012 potrivit căreia „referendumul,  indiferent de caracterul său decizional sau consultativ - cum este cazul referendumului naţional din 2009, reprezintă o modalitate de exercitare a suveranităţii naţionale”. „Orice proiect de revizuire care nu ţine seama de deciziile CCR este neconstituţional. PDL le-a solicitat membrilor acestei Comisii de revizuire reintrarea în legalitate, însă majoritatea USL a respins propunerea noastră. PDL a părăsit sala de şedinţe în semn de protest. În cazul în care CCR va declara proiectul de revizuire neconstituţional, membrii acestei Comisii, în frunte cu Crin Antonescu, ar trebui să demisioneze din Parlament”, a adăugat Alin Tişe.


 

abonare newsletter