Actualitate

Premierul italian Enrico Letta a demisionat

Premierul italian Enrico Letta și-a prezentat vineri demisia, la Roma, în fața președintelui Giorgio Napolitano, care a acceptat-o, a anunțat președinția italiană, într-un comunicat citat de AFP.

'Spre Quirinale (sediul președinției — n.r.), ca să-mi depun demisia. Mulțumesc tuturor celor care m-au ajutat în fiecare zi ca și cum ar fi fost ultima', a scris premierul italian pe contul său de Twitter, chiar înainte de a pleca spre sediul președinției.

'Președintele Republicii nu poate decât să ia act de poziția exprimată de președintele Consiliului' de miniștri, care a remis 'demisia irevocabilă a guvernului pe care îl conduce', se precizează în comunicat, scrie Agerpres.


Consultările în vederea formării unui nou executiv vor începe 'în cursul după-amiezii de vineri și urmează să se încheie sâmbătă', adaugă președinția italiană.

Noua coaliție guvernamentală va fi condusă de actualul primar al Florenței, Matteo Renzi, care va deveni foarte probabil viitorul prim-ministru.


Criza guvernamentală apărută în Italia prin demisia premierului Enrico Letta, anunțată joi, i-a deschis calea lui Renzi, secretarul general al Partidului Democrat (PD), care a propus conducerii partidului să formeze un nou guvern, cu mandat până în 2018, având ca misiune principală reforma instituțională și relansarea economiei.

Documentul prin care s-a cerut formarea unui nou guvern a fost aprobat cu o amplă majoritate la reuniunea de joi a conducerii PD: 136 de voturi pentru, 14 împotrivă și două abțineri. Letta, care nu a participat la reuniune, a făcut cunoscut imediat ulterior că își va depune demisia vineri.


Matteo Renzi (născut la Florența, în 1975), licențiat în drept, este al doilea politician ca popularitate după președintele republicii, Giorgio Napolitano.

 

abonare newsletter