Politică

Azi în Parlament- Deputatul Itu constată „disfuncţii majore în activitatea consilierilor şcolari“

Deputatul PSD de Cluj Cornel Itu a făcut o interpelare în Parlament pe tema activităţii consilierilor şcolari, obligaţi să efectueze minim 4 ore de predare în specialitate.

Interpelarea are titlul „Disfuncţii majore în activitatea consilierilor şcolari” şi i-a fost adresată ministrului Educaţiei, Remus Pricopie.  

„Doresc să vă aduc la cunoştinţă problemele cu care se confruntă consilierii şcolari din judeţul Cluj, şi nu numai, în urma publicării Metodologiei - cadru privind mobilitatea personalului didactic din învăţământul preuniversitar în anul şcolar 2013-2014, Anexă la Ordinul Ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului nr. 6239/14.11.2012, completată cu Nota MEN 29585_12.02.2013, fapt pentru care profesorii în cauză au sesizat Cabinetul Parlamentar.


În capitolul II, la art. 8, alin. 4, se precizează că: ”(…) Profesorii consilieri din cabinetele şcolare/interşcolare de asistenţă psihopedagogică au obligaţia de a efectua minimum 4 ore de predare în specialitate.”

Conform art. 14, cap. III, din Regulamentul-cadru privind organizarea şi funcţionarea centrelor judeţene/al municipiului Bucureşti şi a cabinetelor de asistenţă psihopedagogică (anexa la Legea Educaţiei Naţionale nr.1/2011), norma profesorului consilier este de 18 ore/săptămână care constau în: activităţi de asistenţă psihopedagogică, desfăşurate individual şi colectiv cu preşcolarii/elevii, orientare, reorientare şcolară şi profesională, activităţi de consiliere a preşcolarilor, elevilor, părinţilor, cadrelor didactice, activităţi/ore în cadrul curriculumului la decizia şcolii, în funcţie de solicitările unităţii de învăţământ şi în acord cu planul-cadru.


În această situaţie, din punct de vedere legal, prevederile metodologiei sunt contrare prevederilor unei legi organice, Legea Educaţiei Naţionale nr.1/2011. Astfel, Metodologia - cadru privind mobilitatea personalului didactic încalcă legea. Mai mult decât atât, consider că Nota MEN 29585 din 12.02.2013 reprezintă un act discriminatoriu la adresa consilierului şcolar, deoarece acest document precizează că, „la nivelul unităţilor de învăţământ se asigură, în ordine, mai întâi orele necesare pentru constituirea/completarea catedrelor profesorilor titulari pe catedre de istorie-cultură civică (...) şi apoi ore pentru profesorii consilieri titulari”.

Astfel, s-a creat o situaţie fără precedent. Un număr foarte mare de consilieri au fost nevoiţi să participe la şedinţele pentru completarea normei, primind ore pentru predare, care nu sunt în specialitate, într-o altă instituţie, pentru mulţi fiind o a treia instituţie în care trebuie să meargă pentru a-şi desfăşura activitatea.


Asigurarea celor minim 4 ore de predare în specialitate a profesorilor consilieri şcolari  este foarte greu realizabilă şi creează un conflict între profesorii consilieri şi profesorii care predau disciplinele socio-umane.

Conform prevederilor legale în vigoare, de serviciile profesorului consilier şcolar beneficiază minim 800 de elevi sau 400 de preşcolari, părinţii acestora şi cadrele didactice. Acest post este unic în şcoală, aceste servicii putând fi oferite doar de consilierul şcolar. De asemenea, de serviciile consilierului şcolar beneficiază şi alte instituţii de învăţământ, din mediul urban şi rural, care nu au un astfel de specialist.


Prin introducerea în norma didactică a celor 4 ore de predare, capacitatea profesorului consilier şcolar de a răspunde eficient nevoilor de asistenţă psihopedagogică ale elevilor, părinţilor şi profesorilor este mult diminuată.

În condiţiile în care fenomene precum violenţa, absenteismul, abandonul şcolar, ADHD sunt în continuă creştere în rândul elevilor din România, consilierului şcolar i se cere să predea materii care nu au nicio legatură cu activitatea de consiliere şcolară. În nicio altă ţară, consilierul şcolar nu predă la clasă.


Având în vedere aspectele semnalate, vă rog să luaţi măsurile necesare pentru modificarea Metodologiei cadru privind mobilitatea personalului didactic din învăţământul preuniversitar în anul şcolar 2013-2014, Anexă la Ordinul Ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului nr. 6239/14.11.2012, completată cu Nota MEN 29585_12.02.2013, în sensul eliminării obligaţiei profesorilor consilieri din cabinetele şcolare/interşcolare de asistenţă psihopedagogică  de a efectua minimum ore de predare în specialitate“.

 

abonare newsletter