Politică

STUDIU: Dreapta se menţine pe primul loc în sondaje înaintea alegerilor

Dreapta ar urma să rămână cel mai mare grup al viitorului Parlament European, în faţa social-democraţilor, potrivit ultimelor proiecţii anunţate înaintea alegerilor europene, care urmau să marcheze un avans puternic al euroscepticilor.

Potrivit site-ului PollWatch, care compilează sondaje realizate în cele 28 de state membre UE pe baza afilierilor actuale, grupul Partidului Popular European (PPE) este creditat cu 217 locuri (mai puţin cu 58 în raport cu 2009), faţă de 201 mandate pentru socialişti (cu şapte mai multe).

Euroscepticii îşi confirmă avansul, cu un total de aproape 100 de locuri, respectiv de trei ori mai multe decât în Parlamentul actual. Dar această mişcare este foarte eterogenă, cu partide de extremă dreapta precum Frontul Naţional francez şi PVV olandez, formaţiuni ultranaţionaliste ca Jobbik din Ungaria sau chiar neonaziste precum Zori Aurii din Grecia, dar şi populişti precum Mişcarea Cinci Stele a lui Beppe Grillo din Italia.


Stânga radicală, a şasea forţă din Parlamentul în exerciţiu, ar urma să înregistreze un progres. Cu 53 de mandade, aceasta va deveni al patrulea grup al PE, după liberali (59), dar devansând Verzii (44), conservatorii britanici şi polonezi (42).

Această creştere este netă în ţările afectate de programe de austeritate severe, precum Grecia cu partidul Syriza, dar şi Spania şi Irlanda, subliniază PollWatch.


Site-ul aminteşte că, în afară de marjele de eroare ale sondajelor, constituirea grupurilor poate rezerva surprize. Astfel este cazul Mişcării Cinci Stele, despre care nu se ştie din ce grup va decide să facă parte.

Dacă se va alătura grupului eurofobilor, conduşi de liderul britanic al UKIP Nigel Farage, acesta din urmă şi-ar putea dubla numărul de deputaţi şi va intra în lupta pentru locul al treilea cu liberalii, care ar putea primi însă întăriri de la francezi, cehi şi spanioli.


În plus, un grup de peste 35 de deputaţi s-ar putea constitui în jurul FN şi PVV.

PSD și PNL în scădere. PDL, desprindere decisivă de PMP

În România, PSD continuă să fie în topul preferinţelor. Potrivit ultimului barometru al Comisiei Europene, publicat de Pollwatch, lucrurile s-au limpezit în România.


Față de începutul campaniei, eurobarometrul îi indică în scădere. Dacă la începutul campaniei aveau 41,5%, acum sunt cotați cu 39,4%. Cu toate acestea PSD câștigă 2 mandate în plus, față de începutul campaniei. La început ar fi câștigat 13, iar acum sunt creditați cu 15 mandate.

Situația se explică prin faptul că PSD va lua mai mult la redistribuire, de la independenți și partidele care nu fac pragul electoral.


La PNL înregistrăm o scădere sensibilă, de la 15,9, la începutul campaniei, la 15,5%, acum, la finalul campaniei. Scăderea nu afectează numărul de mandate prognozat pentru PNL, care ar trimite 6 oameni în Parlamentul European.

O situație interesantă o regăsim la războiul dintre PDL și PMP. La începutul campaniei, PDL era cotat cu 10,6%, în timp ce acum au ajuns la 13,7%. Asta se reflectă și în numărul de mandate, prognoza pentru PDL arătând că ar obține 5 mandate.

Paradoxală este însă situația PMP. Față de începutul campaniei, PMP a crescut de la 9% la 9,6%. Cu toate acestea, cei de la PMP pierd un mandat și ar obține doar 3, în timp ce la începutul campaniei ar fi obținut 4.

O surpriză este Partidul Forța Civică, care ar trece pragul electoral și ar obține 5,1%. Conform eurobarometrului, FC ar putea trimite un om în Parlamentul European.

Și UDMR este în scădere față de începutul campaniei. Maghiarii ar obține 5,6%%, față de 6,4% cât ar fi obținut la începutul campaniei, însă își păstrează cota de 2 mandate.

Jiglău: „Bătaia este pe dreapta“

Politologii atrag atenţia însă că dreapta va avea, cumulat, aproximativ acelaşi număr de mandate cu PSD, deşi în sondajele interne, social democraţii conduc „autoritar“ în preferinţele românilor. „Sondajul ia în calcul toate ţările, deci este normal să sublinieze acest lucru. În România, nu este nicio surpriză că PSD este în faţă. Bătaia este între partidele de dreapta. Chiar dacă acum PDL stă astfel, să nu subestimăm puterea preşedintelui Băsescu de a face campanie PMP…

Însă dacă vom aduna mandatele popularilor, se vor apropia cumulat de cele ale PSD, deşi la noi PSD conduce autoritar, în sondaje.  În ce priveşte Forţa Civică, dacă nu va intra în Parlamentul European, acel mandat va merge la redistribuire către unul dintre partidele mari. De asemenea, UDMR va intra cu vreo şase procente“, a comentat George Jiglău, politolog clujean.  

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter